Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αναλύοντας" το market rally

Η αγορά αποφάσισε ότι έφτασε η στιγμή να χαρεί. Το πετρέλαιο υποχώρησε, ενώ η Wells Fargo αύξησε το μέρισμά της. Τα αρνητικά, όμως, στοιχεία δεν έχουν εκπλήξει, ως εκ τούτου το market rally μάλλον δεν θα έχει συνέχεια.

  • John Authers, Investment Editor
Αναλύοντας το market rally
Η Wall Street βρέθηκε αντιμέτωπη με όλο το φάσμα των καταστροφών. Στις ΗΠΑ ο δείκτης της National Association of Home Builders' υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, ο πληθωρισμός άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το 1990, η Wells Fargo ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της υποχώρησαν 23%, ενώ τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed αποκάλυψαν ότι τα μέλη της διοίκησης θεωρούν πως μία αύξηση επιτοκίων πιθανώς να χρειαστεί και μάλιστα σύντομα.

Με δεδομένους τους φόβους για νέες καταρρεύσεις τραπεζών, τα παραπάνω στοιχεία θα έπρεπε να αποδειχτούν τοξικά για την αγορά. Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης KBW κατέγραψε ράλι, με άνοδο 17% (και υψηλότερα κατά 22% από το χαμηλό στη συνεδρίαση της Τρίτης). Δύο ήταν τα στοιχεία που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο.

Πρώτον, η Wells προχώρησε σε αύξηση του μερίσματός της. Δεδομένου του ότι με τις σημερινές αποτιμήσεις των τραπεζών η περικοπή μερισμάτων θεωρείται βέβαιη, η κίνηση της Wells ήταν εντυπωσιακή και βοήθησε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Ακόμη πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η Energy Information Agency (EIA) ανακοίνωσε αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου κατά τρία εκατ. βαρέλια, στα 296,9 εκατ., ύστερα από δύο εβδομάδες συνεχούς πτώσης. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν, αλλά η ζήτηση για πετρέλαιο υποχώρησε 3% σε ετήσια βάση.

Αυτό αποτέλεσε σήμα για πώληση πετρελαίου. Το μέγεθος της πτώσης -ενδοσυνεδριακά το αμερικανικό αργό κινούνταν 10% χαμηλότερα σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο της Τρίτης- αποδεικνύει πόσο υπερβολικές έχουν καταστεί οι αποτιμήσεις.

Οι δύο διακαείς επιθυμίες της αγοράς ήταν να υποχωρήσει το πετρέλαιο και να ανακάμψουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Σε αντίθεση με την τρομακτική συνεδρίαση στην Ασία και στην Ευρώπη, ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,5%.

Είναι αυτό το πολυαναμενόμενο σημείο στροφής; Πιθανώς όχι. Οι πωλήσεις ήταν τόσο ομοιογενείς και ταυτόχρονα τόσο σκληρές, ώστε οι αγορές είχαν ανάγκη την ανάκαμψη. Ο τραπεζικός δείκτης και ο S&P 500 απλώς επέστρεψαν στα επίπεδα της Δευτέρας 14/7.

Σαφώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι τοποθετήσεις των τραπεζών στη στεγαστική αγορά χάνουν την αξία τους, ενώ ο πληθωρισμός "τρέχει" με εντυπωσιακούς ρυθμούς, δύο δεδομένα που δεν μπορούν να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει σταθερή ανάκαμψη.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v