Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι περιορισμένες επιλογές της Lehman

Η Lehman, παρά τα προβλήματά της, είναι αρκετά τυχερή. Ο λόγος: βρίσκεται σε "στενωπό", ενώ η Ουάσιγκτον είναι απόλυτα αποφασισμένη να μην αφήσει άλλη μία κορυφαία τράπεζα να καταρρεύσει.

  • Lex
Οι περιορισμένες επιλογές της Lehman
Εάν θέλετε να γίνει κάτι, καλύτερα να αναλάβετε να το κάνετε μόνοι σας. Ή τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο επιδρά η θεωρία του buyout για τη Lehman Brothers. Ορισμένοι θεωρούν ότι η επενδυτική τράπεζα, η οποία περιστοιχίζεται από πολλές φήμες, θα είναι καλύτερα να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο και το buyout να πραγματοποιηθεί από την ίδια τη διοίκηση.

Μία τέτοια κίνηση εξαλείφει το discount για την τράπεζα, προσφέρει σημαντικό premium στους μετόχους και θέτει τέρμα στη δραστηριότητα των short-sellers.

Αυτή η ιδέα του "διχτύου ασφαλείας" μπορεί να λειτουργήσει; Σαφώς, η μετοχή της Lehman φαίνεται φθηνή, καθώς είναι διαπραγματεύσιμη στο ήμισυ της λογιστικής της αξίας.

Οι εργαζόμενοι ήδη κατέχουν το 30% της εταιρίας και η αξία της υπολογίζεται, σήμερα στα 10 δισ. δολάρια. Πώληση της μονάδας διαχείρισης κεφαλαίων, την οποία η Fox-Pitt Kelton αξιολογείται στα 8 δισ. δολάρια, μαζί με βοήθεια από κάποιον στρατηγικό επενδυτή θα είναι αρκετή, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, προκειμένου να εξαγοραστεί ο όμιλος.

Οι μέτοχοι, βέβαια, ενδεχομένως να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι είναι καλύτερο να περιμένουν την ανάκαμψη. Το βέβαιο είναι ότι η Ουάσιγκτον θα πράξει τα πάντα προκειμένου να μη δει μία ακόμη τράπεζα να καταρρέει, όπως παρ' ολίγον να συμβεί στην Bear Stearns.

Καθώς, ήδη, απολαμβάνει την ευχέρεια πρόσβασης στις ενέσεις ρευστότητας της Fed, η Lehman θα στηριχτεί και στην απόφαση της αμερικανικής επιτροπής ελέγχου κεφαλαιαγοράς (SEC) να διακόψει το επονομαζόμενο "naked" short selling για τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Wall Street.

Ακόμη, όμως, και εν τη απουσία τέτοιας βοήθειας το buyout της Lehman η πορεία του buyout της Lehman εμφανίζει "κενά". Το βασικό πρόβλημα του ομίλου είναι η υψηλή έκθεση στο αμερικανικό real estate. Η πορεία της μετοχής -με έντονα… σκαμπανεβάσματα- οφείλεται περισσότερο στην έλλειψη εμπιστοσύνης, παρά στην ύπαρξη πραγματικής αιτίας.

Η "εξονυχιστική έρευνα" για τη Lehman δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς ούτως ή άλλως δεν καταγράφεται στα… πρακτικά της αγοράς.

Την ίδια στιγμή οι ρυθμιστικές αρχές μάλλον προτιμούν, σε περίπτωση που η Lehman πωληθεί, ο αγοραστής να διαθέτει καλή ρευστότητα αλλά και πρόσβαση στην αγορά, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και περαιτέρω απομειώσεις ενεργητικού στο μέλλον. Αυτή ακριβώς η απειλή ίσως να πρέπει να καταστήσει περισσότερο προσεκτικούς τους μετόχους για το μέλλον του ομίλου.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v