Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο Paulson για σωτηρία των Freddie & Fannie

Έκτακτο σχέδιο τριών σημείων για τη διάσωση των Freddie Mac και Fannie Mae ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, προκειμένου να μην υπάρξει μία ακόμη "ηχηρή κατάρρευση" στην αμερικανική στεγαστική αγορά.

  • James Politi & Krisha Guha (Ουάσινγκτόν) - Francesco Guerrera (Ν. Υόρκη)
Σχέδιο Paulson για σωτηρία των Freddie & Fannie
Σε μια δραματική προσπάθεια να αποσοβήσει μία ακόμη μεγαλύτερη κρίση για τις Freddie Mac και Fannie Mae, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να ζητήσει πλήρη ευχέρεια κινήσεων από το Κογκρέσο, προκειμένου να παράσχει «ενέσεις ρευστότητας» στους δύο προβληματικούς ομίλους.

Η Fed ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα παράσχει στις δύο εταιρίες πρόσβαση σε «κεφάλαια έκτακτης ανάγκης», με τους ίδιους ακριβώς όρους που ισχύουν για τις τράπεζες, σε περίπτωση που «αυτό το είδος δανεισμού κριθεί απαραίτητο».

Το σχέδιο διάσωσης, το οποίο ανακοίνωσε ο κ. Henry Paulson, κατέφθασε έπειτα από ένα σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων μεταξύ Paulson, Bernanke και του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ν. Υόρκης, κ. Tim Geithner.

Όμως προχώρησε περισσότερο απ' ό,τι περίμεναν οι συμμετέχοντες. Στην ουσία η κυβέρνηση ζητά «λευκή επιταγή» για να παράσχει δάνεια στις δύο εταιρίες και σε έσχατη περίπτωση να τις «περάσει» στην κρατική μηχανή.

Η Fed θα λειτουργήσει ως γέφυρα, προσφέροντας τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, έως ότου δηλαδή το Κογκρέσο «περάσει» την απαραίτητη νομοθεσία.

Η «ταχύτητα» αλλά και η έκταση της κίνησης αποκαλύπτουν τον φόβο της Ουάσινγκτον ότι ενδεχόμενη κατάρρευση των Freddie Mac και Fannie Mae θα επιτείνει ακόμη περισσότερο τη χρηματοπιστωτική κρίση, υποσκάπτοντας τη διάθεση των εγχώριων αλλά και των διεθνών επενδυτών απέναντι «τόσο στην αμερικανική αγορά όσο και στο δολάριο». «Οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε την κρίση», δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε την Κυριακή -πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις ασιατικές αγορές, όπου οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν υψηλά ποσοστά των δύο εταιριών- ο κ. Paulson τόνισε ότι οι δύο επιχειρήσεις κατέχουν ή έχουν δώσει εγγύηση για δάνεια ύψους 5.300 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου «διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της αγοράς κατοικιών και θα πρέπει να συνεχίσουν να το πράττουν με τον ίδιο τρόπο».

Ο κ. Paulson αποκάλυψε σχέδιο τριών σημείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στις δύο εταιρίες, των οποίων οι μετοχές έχουν καταρρεύσει υπό τον φόβο ότι θα εμφανίσουν υψηλές απώλειες.

Βάσει του σχεδίου διάσωσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα υπάρχοντα δάνεια ύψους 2,25 δισ. δολαρίων προς τις δύο εταιρίες. Επιπρόσθετα το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα αγοράς μετοχών τους, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όλες οι κινήσεις θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών. «Χρήση είτε νέου δανεισμού είτε αγοράς μετοχών θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προστατευτούν οι φορολογούμενοι», τόνισε ο κ. Paulson.

Στο τρίτο στάδιο του σχεδίου θα επιτραπεί στις δύο εταιρίες να δανείζονται από τη Fed, ενώ η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να θέτει τους κανόνες λειτουργίας των δύο ομίλων.

Κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι ο κ. Paulson έχει μιλήσει «σε όλα τα κατάλληλα πρόσωπα στο Κογκρέσο» και πως είναι αισιόδοξος ότι το σχέδιο διάσωσης θα εγκριθεί.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v