Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χειρότερο α΄ 6μηνο 26 ετών στις αγορές

Τα διεθνή χρηματιστήρια ολοκληρώνουν το χειρότερο α΄ 6μηνο σε 26 χρόνια, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να έχει διολισθήσει 11,7% το 2008, τον S&P 500 12,5% και τον FTSE 100 14,4%.

  • Michael Mackenzie (Νέα Υόρκη), Javier Blas (Λονδίνο), Andrew Wood (Χονγκ Κονγκ)
Το χειρότερο α΄ 6μηνο 26 ετών στις αγορές
Τα διεθνή χρηματιστήρια ολοκληρώνουν σήμερα τη χειρότερη εμφάνιση α΄ 6μήνου σε 26 χρόνια, κατόπιν μιας εβδομάδας κατά την οποία το πετρέλαιο αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ και αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία του χρηματοοικονομικού συστήματος και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ρεκόρ των 142,99 δολαρίων ανά βαρέλι στο πετρέλαιο προκάλεσε διολίσθηση στις ασιατικές αγορές και ξεπούλημα στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη. Ο δείκτης Dow Jones Industrial έκλεισε την Παρασκευή σε απόσταση αναπνοής από το 20% χαμηλότερα από το υψηλό του Οκτωβρίου και βρίσκεται στα πρόθυρα επίσημης bear market.

Οι φόβοι πληθωρισμού και βραδύτερης ανάπτυξης που προκαλεί το ακριβό κόστος ενέργειας βαραίνουν τα χρηματιστήρια. Ενώ οι μετοχές υποφέρουν, η εκτίναξη του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων το 2008 έχει θέσει τον δείκτη Reuters-Jefferies CRB σε τροχιά προς τα καλύτερα κέρδη 35 ετών. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί 30,1% από τον Ιανουάριο, με τη μεγαλύτερη άνοδο από το 30,2% του α΄ εξαμήνου 1973.

Οι ενδείξεις για νέες χρηματοοικονομικές πιέσεις, καθώς οι τράπεζες κλείνουν το β΄ τρίμηνο και αρχίζουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα τον επόμενο μήνα, επίσης τροφοδοτούν τους φόβους.

Μέχρι την Παρασκευή ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει διολισθήσει 11,7% από την αρχή του έτους, στο χειρότερο α΄ εξάμηνο μετά την πτώση 13,8% κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 1982.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε κάτω από τις 13.000 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, δοκιμάζοντας την Παρασκευή το χαμηλό του Μαρτίου, όταν η κατάρρευση της Bear Stearns απείλησε να προκαλέσει κρίση στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο δείκτης υποχώρησε 3% στην εβδομάδα.

Ο δείκτης FTSE 100 έχει διολισθήσει 14,4% το 2008, με το χειρότερο ξεκίνημα μετά την πτώση 14,5% του 1994. Ο S&P 500 έχει «χάσει» 12,5%, στο χειρότερο α΄ εξάμηνο μετά την πτώση 13,8% το 2002.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της αμερικανικής οικονομίας, που είναι κρίσιμη για τις εξαγωγικές οικονομίες της Ασίας, έπληξαν την Παρασκευή τις αγορές της περιφέρειας.


Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε πάνω από 2% σε χαμηλό διμήνου. Οι μετοχές στη Σαγκάη καταβυθίστηκαν 5,2% και η αγορά κινδυνεύει να χάσει όλα τα κέρδη που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του περυσινού οκτάμηνου ράλι της τάξης του 141%.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v