Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα αύξησε 18% τις τιμές ενέργειας

Η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση στις τιμές βενζίνης και ντίζελ 18% σε μια ολοκληρωτική στροφή στρατηγικής, που προκάλεσε αυτόματη πτώση κατά σχεδόν $5 στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

  • Geoff Dyer (Πεκίνο), Javier Blas (Λονδίνο)
Η Κίνα αύξησε 18% τις τιμές ενέργειας
Η Κίνα αύξησε τις τιμές ενέργειας σε όλο το φάσμα της αγοράς, σε μια ριζική αλλαγή στρατηγικής που κινδυνεύει να πυροδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στη χώρα.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν αυτόματα όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση στις τιμές βενζίνης και ντίζελ κατά 18% και αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας κατά σχεδόν 5%. Οι τιμές του πετρελαίου -υπό πίεση ήδη καθώς η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ανακοινώσει την Κυριακή αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου- υποχώρησαν πάνω από τα 4 δολ. ανά βαρέλια στα 132,32 δολάρια.

Η απόφαση της Κίνας να περικόψει τις πετρελαϊκές επιδοτήσεις θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη άπαξ αύξηση σε μία δεκαετία και πλέον στις τιμές βενζίνης και ντίζελ. Η αύξηση εφαρμόζεται από σήμερα Παρασκευή. Οι αναλυτές πίστευαν ότι οι αρχές θα περιμένουν για τις αυξήσεις τουλάχιστον μέχρι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο.

Η Κίνα δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να μειώσει τις πετρελαϊκές επιδοτήσεις της, με τις δυτικές χώρες να κατηγορούν το Πεκίνο ότι τεχνητά στηρίζει τη ζήτηση πετρελαίου διατηρώντας «καπέλα» στις τιμές. Πριν από την ανακοίνωση, οι τιμές της βενζίνης στην Κίνα ήταν περίπου 40% χαμηλότερα από εκείνες των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα η Ινδία, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και η Ινδονησία έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις εξαιτίας του ογκώδους δημοσιονομικού κόστους και παρά τις ανησυχίες για υψηλό πληθωρισμό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Group of Eight δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ότι «η μείωση των επιδοτήσεων» είναι σημαντική για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η άνοδος στις λιανικές τιμές θα αυξήσει την κινεζική ζήτηση, αντί να τη μειώσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτό γιατί οι υψηλότερες τιμές θα ενθαρρύνουν τα διυλιστήρια να εισάγουν περισσότερο πετρέλαιο και να αυξήσουν τις πωλήσεις για να μειώσουν τις τρέχουσες ελλείψεις βενζίνης και ντίζελ.

Η Κίνα πιθανότατα θα παρουσιάσει την απόφασή της ως τη συμβολή της στην πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου στη σύνοδο παραγωγών - καταναλωτών της Κυριακής στη Σαουδική Αραβία, αναφέρουν αναλυτές και traders.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v