Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές φοβούνται στασιμοπληθωρισμό

Οι διεθνείς επενδυτές μειώνουν κάθετα τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα και μεταφέρονται μαζικά στο ρευστό καθώς διογκώνονται οι φόβοι στασιμοπληθωρισμού, σύμφωνα με την έρευνα fund managers της Merrill Lynch.

  • Rachel Morarjee (Λονδίνο)
Οι επενδυτές φοβούνται στασιμοπληθωρισμό
Οι επενδυτές νιώθουν τη μεγαλύτερη απογοήτευση της τελευταίας δεκαετίας για τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με την έρευνα global fund managers της Merrill Lynch.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση προκύπτει μετά τη νέα "βουτιά" των διεθνών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί 7% από το υψηλό του Μαΐου, ενώ ο FTSE 100 έχει διολισθήσει σχεδόν 10% στην ίδια περίοδο.

Το συναίσθημα απέναντι στα χρηματιστήρια είναι πιο αρνητικό απ’ όσο ήταν ακόμη και την περίοδο 2000 και 2003, όταν το ξεπούλημα στις διεθνείς μετοχές ήταν πολύ πιο έντονο.

Οι επενδυτές έχουν μειώσει το άνοιγμά τους και σε μετοχές και σε ομόλογα και μεταφέρονται στο ρευστό καθώς διογκώνονται οι φόβοι στασιμοπληθωρισμού, σύμφωνα με την έρευνα της Merrill Lynch μεταξύ 204 διαχειριστών κεφαλαίων διεθνώς.

Ένα καθαρό ποσοστό 27% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει θέση υποστάθμισης στις μετοχές σε σχέση με άλλες επενδυτικές τάξεις, ενώ ένα καθαρό 42% είναι υπερσταθμισμένο σε ρευστό, έναντι ποσοστού 31% τον Μάιο. Το καθαρό μέγεθος είναι η κατανομή ανάμεσα σε όσους ευνοούν μια επενδυτική τάξη και σε όσους όχι.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις επιχειρηματικές προοπτικές επιδεινώνονται καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για υψηλότερο πληθωρισμό και για αισθητά υψηλότερα επιτόκια, σημειώνεται στην έρευνα. Καθαρό ποσοστό 81% των fund managers εκτιμά ότι τα εταιρικά κέρδη που προβλέπονται για τους ερχόμενους 12 μήνες είναι πολύ μεγάλα.

"Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν. Ευνοούν τα ενεργητικά πετρελαίου και τα εμπορεύματα στα χρηματιστήρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο πληθωρισμός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για όλη την οικονομία". Αυτό αναφέρει ο κ. Karen Olney, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων της Merrill Lynch.

Η Ευρώπη έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος της αποστροφής των επενδυτών για τα χρηματιστήρια, καθώς η ευρωζώνη έχει μετατραπεί από την πιο ευνοημένη περιοχή των επενδυτών στη λιγότερο ευνοημένη κατά το τελευταίο 12μηνο. Ένα καθαρό 22% των επενδυτών είναι υποσταθμισμένο στην ευρωζώνη εξαιτίας κυρίως της ισχύος του ευρώ.

Όμως, η αρνητική στάση προς την ευρωζώνη ωχριά μπροστά στην αρνητική άποψη για τη Βρετανία. Ποσοστό 38% των διαχειριστών κεφαλαίου είναι υποσταθμισμένο σε βρετανικές μετοχές, στην πιο αρνητική στάση της δεκαετίας.

Η απόκλιση στις διαθέσεις ανάμεσα στην ανθηρή πετρελαϊκή βιομηχανία και στον καταπονημένο τραπεζικό κλάδο έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για τους Ευρωπαίους επενδυτές. Το καθαρό ποσοστό 62% των ερωτώμενων δήλωσε υπερσταθμισμένο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, ενώ καθαρό 62% είναι υποσταθμισμένο στις τράπεζες.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v