Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές μετοχές

Η πιστωτική αγορά «σέρνει» τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν, αλλά σήμερα υπάρχουν πειστικές ελπίδες για το μέλλον των τραπεζικών μετοχών.

  • John Authers, Investment Editor
Τραπεζικές μετοχές
Η πιστωτική αγορά «σέρνει» τις τραπεζικές μετοχές εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν. Κι αυτό δεν ειναι καλό, αφού το σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας δημιούργησε μεγάλες ζημίες στις τράπεζες. Τώρα πια όμως ίσως υπάρχουν πειστικές ελπιδοφόρες ενδείξεις.

Κατά τον τελευταίο μήνα το χρηματιστήριο σταμάτησε να ελπίζει ότι το χειρότερο πέρασε. Αυτό είναι εμφανές στον δείκτη τραπεζών PSE/KBW, έναν ευρύ δείκτη εμπορικών τραπεζών στις ΗΠΑ, που την Πέμπτη βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών. Είχε αναρριχηθεί σχεδόν 22% από το ναδίρ της κατάρρευσης της Bear Stearns πριν δύο μήνες, αλλά κατόπιν παρέδωσε σχεδόν όλα τα κέρδη του.

Ο τραπεζικός δείκτης στον S&P 500 έκανε ράλι 24,6% μετά την Bear, κι έχει έκτοτε διολισθήσει 13,7%. Και ο τραπεζικός δείκτης FTSE-Eurofirst 300 ανέκαμψε 22% για να χάσει στην συνέχεια 11%.

Είναι λογικό. Οι έρευνες των κεντρικών τραπεζών έχουν καταδείξει ότι οι τράπεζες «σφίγγουν τις κάνουλες» του δανεισμού και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Ομως η Lehman Brothers αποδεικνύει ότι το κόστος εξασφάλισης κινδύνου έναντι χρεοστασίου ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μειωθεί αισθητά τον τελευταίο μήνα, μολονότι οι μετοχές τους ξεπουλήθηκαν.

Και στις ΗΠΑ τόσο οι χρηματοοικονομικές μετοχές όσο και το ευρύτερο χρηματιστήριο υποχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες, αν και τα spreads που πληρώνονται στα υψηλής απόδοσης ομόλογα «junk», που αποτελούν καλό βαρόμετρο για την ψυχολογία έναντι της πίστωσης, δεν έχουν κινηθεί σχεδόν καθόλου. Παραμένουν πολύ χαμηλότερα από εκεί που ήταν κατά την διάρκεια της κρίσης της Bear, αλλά έχουν ενισχυθεί στο έτος.

Εάν οι μετοχές συνεχίσουν να ακολουθούν την αγορά πιστώσεων, οι εξελίξεις θα είναι καλές για τις μετοχές. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Ακόμη κι αν οι τράπεζες δεν κηρύξουν χρεοστάσια, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι τα κέρδη τους έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Επιπλέον, το κόστος των πιστώσεων παραμένει πολύ υψηλότερο για τους δανειολήπτες απ’όσο ήταν πέρσι το καλοκαίρι. Που σημαίνει ότι απλά μπορεί να συμβαίνει διόρθωση στις αγορές πιστώσεων.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v