Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εκρηκτικές" αποδόσεις στις αγορές Λ. Αμερικής

Ο MSCI Λατινικής Αμερικής έχει ενισχυθεί 15% από την αρχή του 2008, όντας ένας από τους δείκτες που έχουν ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην κρίση. Εν γένει οι αγορές της Λ. Αμερικής είναι συμφέρουσα επιλογή.

  • John Authers, Investment Editor
Εκρηκτικές αποδόσεις στις αγορές Λ. Αμερικής
Πόσο μπορεί να διαρκέσει η bull market στις αγορές της Λ. Αμερικής; Η περιοχή εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά κέρδη από την αρχή του έτους. Ο MSCI Λατινικής Αμερικής έχει ενισχυθεί 15%, με μόνο μία ακόμη περιοχή να σημειώνει θετική πορεία - η ανατολική Ευρώπη με άνοδο 3,3% από την αρχή του έτους.

Από τον Φεβρουάριο του 2007, που ξεκίνησε η αναταραχή στις αγορές, οι μετοχές στη Λ. Αμερική έχουν ξεπεράσει σε απόδοση όλες τις άλλες, με κέρδη 80%. Υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη πορεία μπορεί να χαλαρώσει.

Σύμφωνα με το Emerging Portfolio Fund Research of Boston, τα κεφάλαια που ειδικεύονται στις αγορές της Βραζιλίας και της Λ. Αμερικής έχουν απολαύσει ρεκόρ εισροών φέτος, σε πλήρη αντίθεση με αυτά των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών, που βρέθηκαν αντιμέτωπα με εκροές.

Σε επίπεδο αποτιμήσεων, με P/E 15,9 (βάσει του MSCI) σαφώς οι μετοχές δεν μπορούν να θεωρηθούν φθηνές, βρίσκονται όμως εκτός της περιοχής επικινδυνότητας για ύπαρξη φούσκας.

Η δύναμη των συγκεκριμένων αγορών οφείλεται σε τρεις λόγους: στο αδύναμο δολάριο, στις υψηλές τιμές εμπορευμάτων και στο ότι η περιοχή είναι η καλύτερη περίπτωση όπου κάποιος επενδυτής μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτόν τον συνδυασμό. Βασιζόμενοι είτε στο "decoupling" είτε στη διάθεση προστασίας από τον στασιμοπληθωρισμό, οι επενδυτές επιθυμούν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους.

Βέβαια ο βασικός φόβος είναι ο πληθωρισμός. Μεξικό και Βραζιλία αντιμετωπίζουν προβλήματα με πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν οι εκρηκτικές τιμές εμπορευμάτων.

Ο δείκτης MSCI Λατινικής Αμερικής έχει ακολουθήσει σχεδόν ταυτόσημη πορεία με τον S&P GSCI Commodities από τον Ιανουάριο. Οι φόβοι για την αμερικανική οικονομία οδήγησαν σε sell-off την αγορά της Βραζιλίας τον Αύγουστο του 2007 και φέτος τον Ιανουάριο. Όμως, η τάση αντιστράφηκε μόλις η Fed ξεκίνησε τις μειώσεις επιτοκίων.

Ως εκ τούτου, οι μοναδικοί εξωτερικοί παράγοντες κινδύνου για τις αγορές αυτές είναι ενδεχόμενη "φούσκα" στα εμπορεύματα, η ανάκαμψη του δολαρίου (κάτι, όμως, που θα βοηθήσει την αγορά του Μεξικού) και περαιτέρω επεισόδια στην αμερικανική πιστωτική κρίση.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v