Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δείκτες της αγοράς ακινήτων ΗΠΑ

Πόσο χάλια είναι η αμερικανική αγορά ακινήτων; Οι ποικίλοι δείκτες περιγράφουν διαφορετική ιστορία, αλλά όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα μεταδίδεται σε όλο το έθνος και εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

  • Lex
Οι δείκτες της αγοράς ακινήτων ΗΠΑ
Πόσο χάλια είναι η αμερικανική αγορά ακινήτων;

Ο βαρυσήμαντος δείκτης S&P/Case-Shiller δείχνει φριχτός, με τα τελευταία μεγέθη να παρουσιάζουν επιτάχυνση της πτώσης τιμών. Διολίσθησαν 14% σε ετήσια βάση κατά το α΄ τρίμηνο και έχουν υποχωρήσει πάνω από 16% από την αιχμή του 2006.

Αυτά τα μεγέθη έρχονται σε αντίθεση με τα μεγέθη από την ομοσπονδιακή υπηρεσία επόπτευσης κατοικιών Ofheo, που έδειξε ότι οι τιμές ανατιμήθηκαν λιγότερο γρήγορα στην άνθηση μέχρι την αιχμή του 2007 κι έχουν υποχωρήσει περίπου 4% έκτοτε. Τα στοιχεία από την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών (National Association of Realtors) βρίσκονται κάπου ανάμεσα.

Ποια στοιχεία είναι ορθά; Η γρήγορη απάντηση είναι όλα. Προσμετρούν διαφορετικά πράγματα. Και οι δείκτες Case-Shiller και Ofheo προσμετρούν τις συναλλαγές στις μονοκατοικίες. Ο δείκτης Case-Shiller καλύπτει το 70% της χώρας, ενώ ο Ofheo είναι ευρύτερος. Αλλά ο Case-Shiller καλύπτει περισσότερους τύπους εξαγορών ακινήτων, μεταξύ των οποίων τα ακάλυπτα και τα χαμηλής φερεγγυότητα στεγαστικά δάνεια, ενώ ο Ofheo μετρά μόνο τα σπίτια τα οποία έχουν αγοραστεί με δάνεια που πληρούν τα κριτήρια των υπηρεσιών στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac. Ο δείκτης NAR καταγράφει τις μέσες τιμές.

Είναι κατανοητό οι απαισιόδοξοι να επικεντρώνονται στη βύθιση του δείκτη Case-Shiller. Δεν είναι περίεργο που αυτός έχει αποδειχτεί και ο πιο ευάλωτος, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μεγαλύτερα σπίτια και σταθμίζει τον δείκτη με βάση την αξία των τιμών ακινήτων που αγοράστηκαν.

Αυτό είναι πιθανό να προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στις προβληματικές περιοχές όπως η Καλιφόρνια, που έχουν μεγάλο μερίδιο σε επισφαλείς πιστώσεις. Είναι γεγονός ότι είναι επίσης το καλύτερο μέτρο για τη συνολική καταστροφή του πλούτου του αμερικανικού σπιτιού.

Ο δείκτης Ofheo, ωστόσο, ίσως δίνει καλύτερη εικόνα για το τι βιώνει ο μέσος Αμερικανός. Οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο μοιάζουν λιγότερο ανησυχητικές.

Οι δύο δείκτες ίσως περιγράφουν διαφορετική ιστορία για το μέγεθος των πτώσεων τιμών. Αλλά και οι δύο συμφωνούν ότι το πρόβλημα μεταδίδεται σε όλο το έθνος και εξακολουθεί να επιδεινώνεται.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v