Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JPMorgan: 9 δισ. δολ. για να «καθαρίσει» την Bear

Η JP Morgan Chase θα αναλάβει χρέωση περίπου 9 δισ. δολ. (από 6 δισ. που περίμενε αρχικά) για να "καθαρίσει" τον ισολογισμό της Bear Stearns και να πληρώσει αποζημιώσεις και δικαστικές εντολές.

  • Francesco Guerrera, Ben White (Νέα Υόρκη)
JPMorgan: 9 δισ. δολ. για να «καθαρίσει» την Bear
Η JP Morgan Chase θα αναλάβει χρέωση περίπου 9 δισ. δολ. (μισή φορά πάνω απ’ όσο εκτιμούσε αρχικά) για να καθαρίσει τον ισολογισμό της Bear Stearns και να πληρώσει τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που προκύπτουν από την εξαγορά της καταπονημένης επενδυτικής τράπεζας.

Ο κ. Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε σε τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσε η UBS ότι το υψηλό κόστος δημιουργήθηκε εξαιτίας των ζημιών της Bear φέτος και του μεγαλύτερου σε σχέση με τις εκτιμήσεις όγκου των επισφαλών ενεργητικών που υπάρχουν στα βιβλία της.

Ο κ. Dimon τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξος για τα μακροχρόνια πλεονεκτήματα της εξαγοράς της Bear προς 1,5 δισ. δολ., αλλά σημείωσε ότι η «αποστολή δεν εξετελέσθη» ακόμη, γιατί η επιτυχία της κίνησης θα κριθεί έπειτα από κάποια χρόνια.

Η αύξηση στις εφάπαξ χρεώσεις καταδεικνύει τις προκλήσεις της εξαγοράς, η οποία συμφωνήθηκε έπειτα από δύο μόνο ημέρες συνομιλιών και υπό μεγάλη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ανησυχούσαν ότι η κατάρρευση της Bear Stearns θα προκαλέσει ντόμινο στις διεθνείς χρηματαγορές.

Όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά τον Μάρτιο, η JP Morgan δήλωσε ότι θα παρακαταθέσει 6 δισ. δολ. για να περιορίσει τον ισολογισμό της Bear και για να πληρώσει για τυχόν προσφυγές και τις δαπάνες απολύσεων προσωπικού.

Η JP Morgan είχε υποχρεωθεί να αυξήσει την τιμή προσφοράς από τα 2 δολ. στα 10 δολ. ανά μετοχή της Bear, αποτιμώντας την επενδυτική τράπεζα στο 1,5 δισ. δολ. για να καθησυχάσει τις διαμαρτυρίες επενδυτών και εργαζομένων.

Ο κ. Dimon δήλωσε ότι τα 9 δισ. δολ. ίσως είναι εντέλει υψηλότερα ή χαμηλότερα κατά 1 δισ. δολ. Το τελικό μέγεθος θα εξαρτηθεί από το τι άλλο θα βρεθεί στον ισολογισμό της Bear και από το πόσο εύκολα θα αποεπενδυθούν ενεργητικά και θα συμφωνηθεί έξοδος των εργαζομένων.

Η JP Morgan έχει προσφέρει δουλειά σε περίπου 6.000 από τους 14.000 εργαζομένους της Bear και βοηθά άλλους να βρουν θέση σε άλλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ίσως έρθει αντιμέτωπη με προσφυγή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο γενικότερης έρευνας για τα δημοτικά ομόλογα.

Η εξαγορά της Bear από την JP Morgan δεν είναι το μόνο «ξεπούλημα» που έγινε εξαιτίας της κρίσης. Η Bank of America, που έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει την Countrywide, τον προβληματικό οίκο στεγαστικής πίστης, προς 4 δισ. δολ. πιέζεται από τους μετόχους τώρα είτε να πληρώσει πολύ λιγότερα είτε να αποχωρήσει από τη συμφωνία.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v