Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέλος του ευρωπαϊκού bear market ράλι

Πτώση 16% στην εταιρική κερδοφορία της Ευρώπης προβλέπει για το 2008, ο Teun Draaisma της Morgan Stanley, ξεκαθαρίζοντας, ότι το bear market ράλι στη Γηραιά Ήπειρο έχει ολοκληρωθεί.

  • Teun Draaisma, Morgan Stanley
Το τέλος του ευρωπαϊκού bear market ράλι
Το bear market ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών έφθασε στο τέλος του και τα επιχειρηματικά κέρδη θα υποχωρήσουν, εντός του επόμενου έτους, υψηλότερα από ότι αναμένει η αγορά, σύμφωνα με τον Teun Draaisma, στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley.

Υπογραμμίζει ότι ο MSCI Ευρώπης έχει ενισχυθεί 11%, μετά το χαμηλό που άγγιξε στις 17 Μαρτίου και πιστεύει ότι περαιτέρω ανοδική διάθεση είναι αρκούντως περιορισμένη.

«Αναμέναμε ένα bear market ράλι στο 10%, μετά την δραστική παρέμβαση των αρχών στα τρέχοντα προβλήματα», σημειώνει ο αναλυτής και προσθέτει ότι «οι αντιδράσεις των αρχών είτε έχουν, ήδη, καταγραφεί στην πορεία των μετοχών είτε έχουν προεξοφληθεί, ενώ οι δείκτες «timing» που διαθέτουμε για τις αγορές υποδεικνύουν ότι το ράλι έχει τελειώσει».

Ο κ. Draaisma τονίζει, επίσης, ότι η διατήρηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο αποτελεί έκπληξη και ότι έχουν καταγραφεί σημαντικές ενδείξεις υποχώρησης κερδοφορίας και σε άλλους κλάδους, πέραν του χρηματοοικονομικού. Επιπρόσθετα τα προβλήματα στις αγορές χρήματος, δεν έχουν λυθεί.

«Η μεγαλύτερη βεβαιότητα για το επόμενο 12μηνο είναι ότι θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στην κερδοφορία, καθώς τα περιθώρια έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, το κόστος αυξάνει ενώ οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξες».

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley θα υπάρξει υποχώρηση 16% στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2008. Όπως τονίζει «η μέση πρόβλεψη κερδοφορίας έχει υποβαθμιστεί 6% από την αρχή του έτους, με ταυτόχρονη, όμως, υπόνοια ότι περιμένουν άνοδο κερδών στο 6%, κάτι που θεωρούμε μη ρεαλιστικό».

«Το «χρηματοοικονομικό τέλος της υφηλίου», αποφεύχθηκε, αλλά αφήνει πίσω του μία σημαντική ύφεση εταιρικής κερδοφορίας», καταλήγει ο κ. Draaisma.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v