Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι ασφαλείς οι αγορές;

Είναι ασφαλείς τώρα οι αγορές; Η Wall Street άνοιξε με πισωγύρισμα την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, αλλά υπάρχει μια αίσθηση ότι η αναταραχή που επιμένει από το φθινόπωρο ίσως τελικά εκτονώνεται.

  • Jamie Chisholm
Είναι ασφαλείς οι αγορές;
Είναι ασφαλείς οι αγορές; Η Wall Street άνοιξε με πισωγύρισμα την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, αλλά υπάρχει μια αίσθηση ότι η αναταραχή που επιμένει από το φθινόπωρο ίσως τελικά εκτονώνεται.

Ο δείκτης S&P 500 κινείται 9,2% υψηλότερα από το χαμηλό του Μαρτίου και την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις εμφάνισε κέρδη. Ο δείκτης Vix που καταγράφει τη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια -το βαρόμετρο του φόβου στη Wall Street- έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της φετινής χρονιάς, δείχνοντας ότι οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι. Είναι εξασφαλισμένη αυτή η σχετική ηρεμία;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες πιο θετικές ειδήσεις τελευταία. Η εξαγορά της Bear Stearns από την JP Morgan τον περασμένο μήνα θεωρήθηκε καθαρτική και σημάδι ότι η Federal Reserve είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι δεν θα αφήσει να καταρρεύσει καμία τράπεζα που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Επιπλέον, η εποχή των ανακοινώσεων εταιρικών κερδών α΄ τριμήνου έχει σε γενικές γραμμές αποδειχτεί καλύτερη απ’ όσο φοβούνταν πολλοί. Αν και η G.E. προκάλεσε σοκ στην αγορά όταν δεν αντεπεξήλθε στους στόχους, άλλοι διεθνείς κολοσσοί όπως η Intel, η Google, η IBM και η Caterpillar πρόσφεραν ευχάριστες εκπλήξεις κι έδωσαν στους επενδυτές κάποια ελπίδα για τις προοπτικές κερδοφορίας. Υπάρχει επίσης η αισιοδοξία ότι οι δραματικές απομειώσεις που ανακοίνωσαν οι τράπεζες ήταν το χειρότερο που μπορούσε να τους τύχει.

Όμως, είναι δύσκολο να μη δούμε αυτό το σενάριο υπερβολικά αισιόδοξο. Η εμπιστοσύνη του Αμερικανού καταναλωτή δείχνει να έχει πληγεί και δύσκολα θα υποστηριχτεί σύντομα και πάλι από την αγορά ακινήτων. Επιπλέον, η αγορά πρέπει να αντεπεξέλθει με την πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ και των ανησυχιών για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Σε αυτό το σκηνικό η μέση πρόβλεψη για αύξηση 11,3% στα εταιρικά αποτελέσματα ΗΠΑ το 2008, με βάση μια εκτίμηση για ανάκαμψη 63,7% στα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου, ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξη.

Τέλος, έπειτα από όλες αυτές τις απογοητεύσεις πόσο εύκολο είναι να πιστέψουμε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να ξεκολλήσουν από την πιστωτική λάσπη; Πόσο ασφαλής είναι μια τέτοια πρόβλεψη;
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v