Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίσιμη εβδομάδα των αγορών

Εβδομάδα η οποία κρύβει πολλούς κινδύνους η τρέχουσα, με δεδομένη την ανακοίνωση  αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου από Citigroup και Merrill Lynch. Αναμένονται απομειώσεις, απώλειες και μείωση θέσεων εργασίας.

  • Francesco Guerrera (Ν. Υόρκη)
Η κρίσιμη εβδομάδα των αγορών
Η Wall Street προετοιμάζεται για μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς αναμένει υψηλές απώλειες αρκετών δισ. δολαρίων και περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς η Citigroup και η Merrill Lynch, δύο εκ των μεγαλύτερων θυμάτων της κρίσης, ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

Επενδυτές και τραπεζίτες φοβούνται ότι μία ακόμη σειρά από άσχημα στοιχεία από τους δύο κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους θα αναστρέψει πλήρως το κλίμα το οποίο εμφανίζει ελαφρά βελτίωση και θα σβήσει τις ελπίδες ότι η πιστωτική κρίση πλησιάζει στο τέλος της.

«Όλα εξαρτώνται από Citi και Merrill. Εάν δεν κατορθώσουν να δείξουν στους επενδυτές ότι έχουν ξεπεράσει τα προβλήματά τους, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μία δύσκολη άνοιξη και για ένα εξίσου δύσκολο καλοκαίρι», σημειώνει κορυφαίος τραπεζίτης της Wall Street.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των δύο τραπεζών αναμένεται ότι θα εμφανίσουν σημαντικές απομειώσεις ενεργητικού στα χαρτοφυλάκια τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων και μοχλευμένων δανείων.

Η Citi προβλέπεται ότι θα ανακοινώσει απομειώσεις 10 δισ. δολαρίων, ενώ η Merrill κοντά στα 7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι απομειώσεις θα οδηγήσουν τη Citi στο δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα φτάσουν στα 5,7 δισ. δολάρια ή 95 σεντς ανά μετοχή, έπειτα από τις απώλειες 9,8 δισ. δολαρίων στο δ΄ τρίμηνο του 2007.

Για τη Merrill Lynch αναμένονται απώλειες 520 εκατ. δολαρίων ή 1,33 δολαρίου ανά μετοχή, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Reuters Estimates.

Ο κ. Vikram Pandit, επικεφαλής της Citi, επεξεργάζεται πρόγραμμα μείωσης λειτουργικών δαπανών, βάσει του οποίου μπορεί να υπάρξει μείωση 25.000 θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι το εργατικό δυναμικό της τράπεζας αυτή τη στιγμή φτάνει στις 370.000 υπαλλήλους.

Ο κ. John Thain της Merrill Lynch εξετάζει, επίσης, πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη μείωση 2.000 θέσεων εργασίας.

Εκτιμάται ότι οι εταιρίες της Wall Street έχουν προχωρήσει σε μειώσεις 34.000 θέσεων εργασίας από την αρχή της πιστωτικής κρίσης, ενώ προβλέπεται ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Ο κ. Kenneth Moelis, πρώην στέλεχος της UBS, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg υποστήριξε ότι η Wall Street θα πρέπει να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 35%, μετά την κατάρρευση της αγοράς μοχλευμένων εξαγορών.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v