Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «ταλαιπωρημένο» χρηματοοικονομικό σύστημα

Οι τράπεζες μερικές φορές θα ήταν καλύτερο να μην τα λένε όλα, υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Insinger de Beaufort, κ. Stephen Lewis. Όλη αυτή η πίεση για «διαφάνεια» ίσως είναι περιττή.

  • Stephen Lewis, Insinger de Beaufort
Το «ταλαιπωρημένο» χρηματοοικονομικό σύστημα
Καμία δύναμη στη Γη δεν μοιάζει αρκετά ισχυρή για να αντέξει την κρίση που εκπέμπει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ για αρκετούς καταναλωτές το κλίμα είναι πολύ πιο ψυχρό -και η πορεία του δενμπορεί εύκολα να προβλεφθεί- απ' ό,τι είχαν ποτέ αντιμετωπίσει, σημειώνει ο κ. Stephen Lewis, ιθύνων οικονομολόγος της Insinger de Beaufort.

Ο κ. Lewis επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό το G7, που αυτό το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει συνάντηση, να αναλάβει δράση, ακόμη και αν η επίδραση των όποιων κινήσεών του είναι περιορισμένη. Από την έναρξη των προβλημάτων στις αγορές, οι καθορίζοντες την οικονομική πολιτική έχουν εγκλωβιστεί σε εκκλήσεις για «περισσότερη διαφάνεια».

"Σε ό,τι αφορά τις κεντρικές τράπεζες, λιγότερη διαφάνεια ίσως να ήταν καλύτερη, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση της Northern Rock", υποστηρίζει ο κ. Lewis, ο οποίος προσθέτει ότι ίσως δεν είναι αναγκαίο να δημοσιοποιείς όλα τα στοιχεία για την ακριβή κατάσταση ενός χρηματοοικονομικού ομίλου.

Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τους κανόνες “mark-to-market”. Δεδομένης της φύσης του τραπεζικού συστήματος, όπου οι τράπεζες δανείζουν για μικρό διάστημα και δανείζονται για μεγάλο, είναι φανερό ότι υπόκεινται μόνο στους κανόνες "mark-to-market".

«Εάν στις τράπεζες, είτε λόγω συνετών ανησυχιών είτε εξαιτίας απαισιόδοξων προβλέψεων, ζητηθεί να προχωρήσουν σε υποβάθμιση των αποτιμήσεων των περιουσιακών τους στοιχείων, τότε η "mark-to-market" προσέγγιση θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό ο οποίος πιθανόν να οδηγήσει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος σε χρεοκοπία», καταλήγει ο οικονομολόγος.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v