Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στόχος" η UBS

Όχι μόνο δεν θα οξύνει τον πόνο, αλλά η επιστολή του Luqman Arnold στην καταπονημένη UBS λειτουργεί μάλλον ως καλό αναλγητικό, γράφει ο Lex.

  • Lex
Στόχος η UBS
Όχι μόνο δεν θα οξύνει τον πόνο, αλλά η επιστολή του Luqman Arnold στην καταπονημένη UBS λειτουργεί μάλλον ως καλό αναλγητικό. Οι επενδυτές της ελβετικής τράπεζας έχουν υποστεί απομειώσεις 38 δισ. δολαρίων και βλέπουν τη μετοχή τους χαμηλότερα 60% από τα περυσινά υψηλά. Οπότε, όταν η Olivant, μια επιτυχημένη επενδυτική επιχείρηση, αγοράζει μερίδιο 0,7% και υποδεικνύει ορισμένες αλλαγές, οι μέτοχοι ίσως να αναθαρρήσουν. Ειδικά αφού ο κ. Arnold, ιδρυτής της Olivant, υπήρξε πρόεδρος και επικεφαλής του Δ.Σ. της UBS.

Γι’ αυτούς τους λόγους η εκστρατεία Olivant κινείται πέρα από τα συνήθη όρια του ενοχλητικού ακτιβισμού. Οχι μόνο το διοικητικό συμβούλιο οφείλει να λάβει στα σοβαρά την άποψη του κ. Arnold αλλά και οι απελπισμένοι μέτοχοι έχουν κάποιον γύρω από τον οποίο να συσπειρωθούν. Η UBS παραμένει ευάλωτη. Η τράπεζα έχει υποβαθμιστεί σε negative outlook από τη Moody’s και τη Standard & Poor’s και ορισμένοι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω διαγραφές. Η ετήσια γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα.

Τι θέλει, λοιπόν, ο κ. Arnold να κάνει; Στο κάτω-κάτω ένα στοίχημα 450 εκατ. δολαρίων είναι μεγάλο ποσό στα κεφάλαια της Olivant. Πιστεύει ότι η UBS έχει μοναδική ελπίδα να σταθεί εάν αντιμετωπίσει τρία ζητήματα.

Πρώτον, η τράπεζα χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα ανάμεσα στο διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο και πρέπει να προσλάβει έναν πεπειραμένο μη εκτελεστικό πρόεδρο που να έχει αντίληψη του ρίσκου.

Δεύτερον, με περισσότερες ζημιές στον ορίζοντα, η UBS χρειάζεται κεφάλαια. Ο κ. Arnold εκτιμά ότι πουλώντας τη διαχείριση χαρτοφυλακίων, την Pactual στη Βραζιλία, και τις επιχειρήσεις της Αυστραλασίας, θα συγκεντρωθούν 15 δισ. δολ. χωρίς να υπάρξει ζημία στο κύριο δίκτυο franchise.

Τέλος, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιών και επενδυτικών επιχειρήσεων, προτείνει να «μαντρωθούν» οι επιχειρήσεις ξεχωριστά. Εάν απουσιάσει η ευμετάβλητη επενδυτική τράπεζα, μπορεί να αποκατασταθεί η ηρεμία στο private banking. Η επενδυτική τράπεζα μπορεί επιπλέον να αλλάξει την έδρα της.

Η Olivant δεν προτείνει πλήρη διαχωρισμό, αλλά οποιοσδήποτε αποχωρισμός θα είναι δύσκολος. Όποια όμως και αν θα είναι η αρχική αντίδραση του συμβουλίου, η UBS θα μπορούσε αν μη τι άλλο να προσκαλέσει τον κ. Arnold για μία κουβέντα.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v