Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα με μερίδιο 1,9 δισ. ευρώ στην Total

Η υπηρεσία που διαχειρίζεται την πλειοψηφία των 1.650 δολαρίων που κατέχει η Κίνα στα συναλλαγματικά της αποθέματα αγόρασε μερίδιο 1,6% στην πετρελαϊκή Total.

  • Richard McGregor (Beijing), Peggy Hollinger (Paris), Henny Sender (Hong Kong)
Η Κίνα με μερίδιο 1,9 δισ. ευρώ στην Total
Η υπηρεσία που διαχειρίζεται την πλειοψηφία των 1.650 δολαρίων που κατέχει η Κίνα στα συναλλαγματικά της αποθέματα αγόρασε μερίδιο 1,6% στη γαλλική Total, τον τέταρτο μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο στον κόσμο, δείχνοντας ότι οι επενδύσεις των κεφαλαίων που ελέγχει γίνονται πλέον πιο επιθετικές.

Το κινεζικό State Administration of Foreign Exchange, ή Safe, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της κεντρικής τράπεζας, άρχισε να χτίζει το μερίδιο το οποίο αποτιμάται στο 1,8 δισ. ευρώ αρκετούς μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές.

Εκτιμάται ότι η πετρελαϊκή επιχείρηση είχε πλήρη επίγνωση των τεκταινόμενων και εκπρόσωποι του Safe πιθανότατα έχουν συναντηθεί με την ηγετική ομάδα της Total.

Η είδηση ότι η -μεγαλύτερη βάσει αξίας και πλέον κερδοφόρος- γαλλική επιχείρηση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των κινεζικών κεφαλαίων και είναι πολύ πιθανό να αναθερμάνει τη συζήτηση για τον «οικονομικό πατριωτισμό» στη Γαλλία, φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο τότε πρωθυπουργός Dominique de Villepin, όταν οι φήμες για πιθανή προσφορά στην Danone από την αμερικανική PepsiCo προκάλεσαν εθνική κατακραυγή.

Στην Κίνα η αποκάλυψη για την αγορά της Safe θα επιτείνει τις εντάσεις ανάμεσα στο εν λόγω ταμείο και το China Investment Corporation, το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας που δημιουργήθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με 200 δισ. δολ. υπό διαχείριση κεφφάλαια.

Οι πιο επιθετικές επενδύσεις της Safe, που δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση του sovereign wealth fund, έχει προκαλέσει διχασμό στις κορυφές της κινεζικής κυβέρνησης, γιατί επικρατούν ανησυχίες ότι οι δύο υπηρεσίες θα ανταγωνίζονται στον ίδιο χώρο ο οποίος το Πεκίνο αναγνωρίζει ότι είναι γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή.

Η Safe είναι το μόνο κινεζικό κρατικό fund που αγοράζει σημαντικό μερίδιο στην Total. Ο όμιλος διαθέτει ήδη επενδυτικά κρατικά κεφάλαια από τη Νορβηγία και τη Μέση Ανατολή μεταξύ των μετόχων τους.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Total, το 88% της μετοχικής της βάσης αναλογεί σε θεσμικούς επενδυτές. Το 8% ανήκει σε ιδιόκτητα ενεργητικά. Ο μεγαλύτερος μοναδιαίος μέτοχος στην πετρελαϊκή επιχείρηση είναι ο Albert Frere, Βέλγος επιχειρηματίας, με 5,3%, ενώ οι εργαζόμενοι κατέχουν 4%.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v