Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες της Wall St «μαντρώνουν» το subrime

Οι τράπεζες της Wall Street επεξεργάζονται σχέδια για τον αποχωρισμό των προβληματικών ενεργητικών από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τους, σε μια προσπάθεια να «μαντρώσουν» τα προβλήματα.

  • Francesco Guerrera
Οι τράπεζες της Wall St «μαντρώνουν» το subrime
Οι τράπεζες της Wall Street επεξεργάζονται σχέδια για τον αποχωρισμό των προβληματικών ενεργητικών από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τους, σε μια προσπάθεια να «μαντρώσουν» τα προβλήματα και να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στο χώρο.

Μια σειρά αμερικανικές τράπεζες επιχειρούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της UBS, η οποία πρόσφατα έθεσε τα χρεόγραφα που σχετίζονται με τα αμερικανικά ενυπόθηκε δάνεια σε ξεχωριστική θυγατρική, με τελικό στόχο να μειωθείι το άνοιγμα στα προβληματικά ενεργητικά, τα οποία ευθύνονται για ζημίες άνω των 30 δισ. δολ. μέχρι στιγμής.

Τα σχέδια των τραπεζών της Wall Street, που δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα δώσουν στις τράπεζες την δυνατότητα να μεταφέρουν ορισμένα τουλάχιστον από τα προβληματικά ενεργητικά εκτός των ισολογισμών τους, πουλώντας μεγάλα μερίδια των fund σε άλλους επενδυτές.

Η Lehman Brothers, που υποχρεώθηκε να διαψεύσει επισήμως της φήμες για την οικονομική ευρωστία της πριν λίγες ημέρες, πιστεύεται ότι περιλαμβάνεται στις τράπεζες που μελετούν διαχωρισμό ή πώληση ορισμένων ενεργητικών. Αλλες τράπεζες που έχουν υποστεί πλήγματα, όπως η Citigroup, η Morgan Stanley και η Merrill Lynch, έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κάνουν κινήσεις απο-επενδύσεων και απο-μόχλευσης στους ισολογισμούς τους.

Η προγραμματισμένη δημιουργία «κακών τραπεζών» ακούγεται την ώρα που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού ταμείου που θα αγοράζει υποτιμημένα ενεργητικά.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, οι τράπεζες συζητούν κοινή πρόταση προς τους ρυθμιστές για την σύσταση ενός ταμείου, που θα απορροφήσει τα ενεργητικά του αμερικανικού subprime και άλλα επισφαλή χρεόγραφα, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να τελειώνουν οι πιέσεις για αναγνώριση του πλήρους όγκου των ζημιών.

Πάντως τραπεζίτες πιστεύουν ότι η προοπτική συντονισμένης λύσης παραμένει μακρινή, γιατί είναι δύσκολο να συμφωνήσουν οι τράπεζες όσον αφορά τους όρους και τους σκοπούς ενός ενιαίου ταμείου.

Τέτοιες διαφωνίες ήταν που είχαν οδηγήσει και στην κατάρρευση των συνομιλιών για την δημιουργία του «super-SIV» το οποίο θα αγόραζε προβληματικά ενυπόθηκα ενεργητικά από τις τράπεζες.

Οσον αφορά το σχέδιο UBS, τα επισφαλή ενεργητικά θα παραμείνουν στον ισολογισμό της τράπεζες, γιατί η ελβετική τράπεζα αρχικά θα διατηρήσει την πλήρη ιδιοκτησία του νέου fund. Ομως η UBS αναμένεται να πωλήσει όλο ή τμήμα του σε έξωθεν επενδυτές, ή να το αποεπενδύσει, σύμφωνα με πληροφορίες.


Με τη συνεργασία των Ben White από τη Νέα Υόρκη και Peter Thal Larsen από το Λονδίνο.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v