Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Αμερικανικές αγορές

Μπορεί οι αμερικανικές αγορές να βρίσκονται εν μέσω ενός “bear rally”, ωστόσο μια περίοδος σταθεροποίησης δεν εξαλείφει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κρίση στις πιστωτικές αγορές.

Lex: Αμερικανικές αγορές
Οι αμερικανικές αγορές απολαμβάνουν ένα “bear rally”.

Από τότε που η Fed απέσυρε το «σενάριο Αρμαγεδδών» για την κατάρρευση των μεγάλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, διασώζοντας την Bear Stearns και εμποδίζοντας μια παρόμοια τύχη για άλλες επενδυτικές τράπεζες τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης S&P 500 «γράφει» άνοδο περίπου 10%. Από τα «χαμηλά» τους, οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου εμφανίζουν άνοδο 20%.

Όμως, το ανησυχητικό θα πρέπει να είναι ότι η πρόσφατη άνοδος αποτελεί επίσης ένα «bear rally» με την πιο… παραδοσιακή έννοια και πως θα ακολουθήσει νέα υποχώρηση των αγορών μετοχών.

Άλλωστε, αυτή είναι η τέταρτη φορά που η αγορά έχει αναρριχηθεί κατά 8,5% ή και παραπάνω, από τότε που ξεκίνησε η πιστωτική κρίση.

Αυτή τη φορά, η Fed «έσωσε» και πάλι το χρηματιστήριο από το «χείλος του γκρεμού». Οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έχουν χαλαρώσει. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο επενδυτές με μεγάλα αποθέματα σε ρευστό να κινηθούν σε αγορές που έχουν «παγώσει», όπως σε αυτήν των στεγαστικών δανείων, και οι τιμές άλλων assets να ανακάμψουν.

Οι «ταύροι» θα τονίσουν επίσης στις κινήσεις για τόνωση της ρευστότητας και στην «αργοπορημένη» επίπτωση της μεγάλης μείωσης των επιτοκίων, που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το πρόβλημα είναι ότι μια περίοδος σταθερότητας στις πιστωτικές αγορές δεν απομακρύνει τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει μεγάλο «πόνο» μέχρι στιγμής. Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα συνεχίζουν να μειώνουν την «μόχλευση» και παραμένουν επιφυλακτικά όσον αφορά τον δανεισμό.

Εν τω μεταξύ, για αυτούς που μπορούν να πάρουν πίστωση, τα spreads εξακολουθούν να είναι μεγάλα. Η επιστροφή στο φθηνό και άφθονο χρέος, δεν θα είναι γρήγορη. Ωστόσο, η άλλη «μεγάλη δύναμη», δηλαδή η σοβαρή πτώση στις τιμές των κατοικιών, παραμένει ο «μπαλαντέρ».

Αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν πραγματική οικονομία, ακόμα και αν σταθεροποιηθούν οι πιστωτικές αγορές.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την «ανάγνωση» ενός ράλι στους κλάδους των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών κατοικιών ως ένα «ξεκάθαρο σήμα αγοράς» για την ευρύτερη αγορά.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v