Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι σε bear market;

Στην έρευνα fund managers της Merrill Lynch διαφαίνονται συνθήκες για ράλι εντός της πτωτικής αγοράς. Ιστορικά, στις μακροχρόνιες bear markets, εκδηλώνονται αρκετές «εκλάμψεις» όταν οι επενδυτές πιστεύουν ότι το χειρότερο πέρασε...

Ράλι σε bear market;
του John Authers, Investment Editor
από τη στήλη The Short View

Αν η διάσωση της Bear Stearns και η συνακόλουθη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve ενέπνευσαν την ελπίδα ότι τα χρηματιστήρια θα βρουν τον «πάτο» της τρέχουσας πιστωτικής κρίσης, αυτή η ελπίδα έσβησε την Τετάρτη. Ήταν μια άγρια ημέρα για τις αγορές εμπορευμάτων, όπου ο χρυσός και το πετρέλαιο υπέστησαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες δεκαετιών, πιέζοντας τον δείκτη S&P 500 πίσω στο επίπεδο όπου είχε φτάσει πριν από την κρίση της Bear.

Όμως, η έρευνα μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων που δημοσίευσε την Πέμπτη η Merrill Lynch καταδεικνύει ότι οι fund managers πιστεύουν πως ίσως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για ράλι εντός πτωτικής αγοράς (bear market rally).

Οι περισσότεροι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων είναι υπερσταθμισμένοι σε ρευστό σε σύγκριση με τα πρότυπα χαρτοφυλάκιά τους, στον μεγαλύτερο βαθμό από το 1998. Οι fund managers εκτιμούν ακόμη ότι οι μετοχές έχουν πλέον υποχωρήσει στα πιο υποτιμημένα επίπεδα από το 2003, όπου έπιασε «πάτο» η τελευταία bear market, και πως τα ομόλογα είναι υπερτιμημένα.

Που σημαίνει ότι στο περιθώριο των συναλλαγών υπάρχει ρευστό, το οποίο βρίσκεται στα χέρια διαχειριστών που πιστεύουν ότι οι μετοχές είναι φθηνές - και το τρίμηνο πλησιάζει στο κλείσιμο. Αρκετοί ίσως θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το ρευστό για αγορές μετοχών.

Υπήρχαν επίσης ελπίδες ότι οι αρχές επιτέλους βρήκαν την «ασημένια σφαίρα» με την οποία θα σκοτώσουν την κρίση. Έχουν ριχτεί κι άλλες «ασημένιες σφαίρες» σε αυτήν την κρίση, αλλά η είδηση ότι η Fannie Mae και η Freddie Mac, οι δύο πανίσχυρες υπηρεσίες στεγαστικής πίστης, έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα χρεόγραφα με αντίκρισμα ενυπόθηκες πιστώσεις, είναι από τις καλύτερες.

Ιστορικά, οι μακροχρόνιες bear markets συνήθως περιέχουν αρκετά ράλι που εκδηλώνονται όταν οι επενδυτές πιστεύουν ότι το χειρότερο πέρασε - ακόμη κι αν επιμένουν τα μακροοικονομικά χρηματοοικονομικά προβλήματα.

Ένα τέτοιο ράλι δεν χρειάζεται απαραίτητα «καταλύτη». Την εκτίναξη της Τρίτης προκάλεσαν τα πολύ κακά αποτελέσματα δύο επενδυτικών τραπεζών. Το γεγονός όμως ότι η καταστροφή στα αποτελέσματα δεν ήταν "επική" ήταν αρκετό για να επνεύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οπότε, ακόμη και η απουσία δυσμενών ειδήσεων για λίγες ημέρες ίσως επιτρέψει στις μετοχές να απολαύσουν μια ανάκαμψη. Όπως όμως έδειξε το σοκ των εμπορευμάτων, ίσως είναι υπερβολικό να ζητάμε λίγες ημέρες παραπάνω χωρίς δυσμενείς ειδήσεις.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v