Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Ύφεση στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός καταναλωτής κουράστηκε. Άλλωστε βλέπει τις αποταμιεύσεις του να εξανεμίζονται και το κόστος ειδών πρώτης ανάγκης να εκτοξεύεται, ως εκ τούτου μειώνει τις δαπάνες του και οδηγεί την οικονομία σε ύφεση.

Lex: Ύφεση στις ΗΠΑ
Η περίοδος της άρνησης έχει σχεδόν περάσει και η αποδοχή ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε ύφεση μοιάζει να ενισχύεται. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το ακόλουθο: Τι είδους ύφεση;

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας παρέχουν ορισμένες ενδείξεις. Μέχρι το 2006, το πραγματικό εισόδημα μίας μέσης αμερικανικής οικογένειας βρισκόταν χαμηλότερα από το επίπεδο που είχε αγγίξει το 2000.

Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη του 2007 ήταν εξαιρετικά ήπια, η μέση αμερικανική οικογένεια έχει, ήδη, εισέλθει σε διαδικασία μείωσης του εισοδήματός της. Τη μόνη φορά που αυτό είχε συμβεί στο παρελθόν -στα μέσα του 1981- βρισκόμασταν εν τω μέσω βαθιάς ύφεσης.

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας «διηγούνται την ίδια ιστορία». Αν λάβουμε τον Δεκέμβριο του 2007 ως το ένα υποθετικό peak, τότε στην αγορά εργασίας (εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα) έχουν δημιουργηθεί 7,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας από το 2000, δηλαδή η αύξηση είναι 5,5%.

Όπως το έθεσε ο κ. Alan Greenspan, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ως πρόεδρος της Fed, τον Αύγουστο του 2005: «Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχει στηριχτεί κατά κύριο λόγο στα κεφαλαιουχικά κέρδη, αλλά και στα προβλήματα χρηματοδότησής τους».

Το ratio των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν σχεδόν αμετάβλητο στις δεκαετίες ’60 και ’70, ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και εκτινάχτηκε μετά το 1997.

Καθώς οι μισθοί δεν αυξάνονται, ενώ το κόστος αγαθών όπως καύσιμα, τρόφιμα και δαπάνες για υγεία έχει εκτοξευτεί, τα νοικοκυριά έχουν αρχίσει να «τρώνε» τις αποταμιεύσεις τους.

Ο Αμερικανός καταναλωτής -η δραστηριότητα του οποίου αντιστοιχεί στο 70% του ΑΕΠ- εισέρχεται σε ύφεση χωρίς να διαθέτει την κατάλληλη στήριξη. Η επιστροφή σε ισορροπία των ισολογισμών των νοικοκυριών θα χρειαστεί πολύ χρόνο, θα επηρεάσει αρνητικά την εταιρική κερδοφορία και πιθανώς να οδηγήσει σε μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Ακόμη και σε περίπτωση που οι επιχειρηματικές επενδύσεις -αντιστοιχούν στο 11% του ΑΕΠ- δεν υποχωρήσουν εντυπωσιακά, πολύ δύσκολα θα κατορθώσουν να καλύψουν την έλλειψη κατανάλωσης. Όλα υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα ύφεση θα μοιάζει εξαιρετικά με αυτήν του 2001.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v