Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγίδες στις φούσκες των εμπορευμάτων

«Άλλο πράγμα να βάζεις κεφάλαια στις αγορές εμπορευμάτων και άλλο να προσπαθείς να τα βγάλεις,» προειδοποιεί ο Andrew Garthwaite της Credit Suisse, μελετώντας φούσκες εμπορευμάτων του παρελθόντος.

Παγίδες στις φούσκες των εμπορευμάτων
του Andrew Garthwaite
από την στήλη View of the Day

Η μεγάλη απόκλιση που εμφανίζεται τελευταία ανάμεσα στις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, δημιουργεί στους επενδυτές το ερώτημα, εάν έχουν σημειωθεί παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν.

«Ναι», απαντά ο Andrew Garthwaite, διευθύνων στρατηγικός αναλυτής διεθνών χρηματιστηρίων της Credit Suisse, αλλά μόνο δύο φορές στα τελευταία 38 χρόνια, στα καλοκαίρια του 1974 και του 1980.

«Και τα δύο επεισόδια αφορούσαν περιόδους ύφεσης στις ΗΠΑ οι οποίες συνέπεσαν με μεγάλο σοκ στην προσφορά και/ή κάθετες αυξήσεις στις επενδύσεις και κερδοσκοπική ζήτηση για εμπορεύματα», τονίζει ο κ. Garthwaite.

Οι παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων είναι πολύ σφιχτές αλλά δεν έχει εκδηλωθεί αιφνίδιο σοκ προσφοράς ανάλογο με το 1973/74 και το 1979/80, σύμφωνα με την Credit Suisse. Αντ’αυτού, η επενδυτική τράπεζα δηλώνει ότι η βασική αιτία για την εκτίναξη τιμών δείχνει να προέρχεται από αγορές ασφαλιστικών ταμείων, hedge funds και επενδυτικών τραπεζών στην χρηματοοικονομική και όχι την φυσική αγορά.

Ο κ. Garthwaite αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κρίσιμες διαφορές ανάμεσα στην σημερινή κατάσταση και τα προηγούμενα φαινόμενα, αλλά τονίζει ότι η ιστορία έχει ένα κοινό μάθημα να διδάξει.

«Η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων ενδεχομένως να πυροδοτήσει ή να διογκώσει την παγκόσμια επβράδυνση, αλλά στο τέλος η υποτονική ανάπτυξη παίρνει την εκδίκησή της και η πτώση στην πραγματική ζήτηση μοιραία προκαλεί κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις».

Και προειδοποιεί: «Αλλο πράγμα είναι να βάζεις κεφάλαια στις αγορές εμπορευμάτων και άλλο να προσπαθείς να τα βγάλεις».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v