Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «παζλ» των μετοχικών αγορών

Οι αγορές έχουν μετατραπεί σε δύσκολο παζλ, σημειώνει ο αρθρογράφος των «F.T.», κ. John Authers. Εάν τελικώς αποφευχθεί η κατάρρευση μίας ακόμη τράπεζας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει χρηματιστηριακό ράλι.

Το «παζλ» των μετοχικών αγορών
του John Authers, Investment Editor,
από τη στήλη "The Short View"

Τελικά δεν ήταν η αναμενόμενη σφαγή της ημέρας του Αγίου Πατρικίου. Οι αμερικανικές μετοχές πέρασαν παροδικά σε διαδικασία bear market χθες Δευτέρα, καθώς ο S&P 500 υποχώρησε 20% χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του Οκτωβρίου, αλλά κατόπιν κατόρθωσε να ανακάμψει.

Η επίδραση από τις δυσάρεστες ειδήσεις που αφορούσαν στην Bear Stearns ήταν απλή: οδήγησε σε πλήρη αποσταθεροποίηση του δολαρίου. Σαφώς οι αγορές διανύουν περίοδο κρίσης και οι μετοχές έχουν δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Datastream, οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποχωρήσει  κατά 16% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα Οκτωβρίου. Οι τίτλοι χρηματοοικονομικών ομίλων έχουν σημειώσει πτώση 13,6%, όντας υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό. Ήπια διόρθωση αλλά όχι μη αναμενόμενη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Αρκετοί πιστεύουν ότι οι μετοχές ήταν ήδη φθηνές πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Υπάρχει βέβαια -αν και αρκετοί το αμφισβητούν- η ελπίδα ότι το χειρότερο πέρασε.

Η κατάρρευση ενός χρηματοοικονομικού ομίλου της Wall Street συνήθως δείχνει ότι αρχίζουμε να αναβαίνουμε από τον πάτο. Αυτό συνέβη με την Continental Illinois το 1984, την Drexel Burnham Labert το 1990, την Kidder Peabody το 1994 και τη Long-Term Capital Management το 1998.

Βάσει της JP Morgan, o S&P 500 ανέκαμψε κατά μέσο όρο 17%, σε ορίζοντα 12μήνου μετά τις παραπάνω καταρρεύσεις.

Παράλληλα, οι επενδυτές βλέπουν ότι οι οικονομικές αρχές πράττουν τα πάντα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πιστωτική κρίση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι όλοι αναμένουν μία ακόμη τραπεζική κατάρρευση.

Τα χθεσινά σκαμπανεβάσματα στον S&P 500 ήταν πλήρως συγχρονισμένα με την πορεία της μετοχής της Lehman Brothers, η οποία έκλεισε με πτώση 20%, αλλά υψηλότερα από το ιστορικά χαμηλό σημείο της.

Εάν μία τράπεζα τόσο ισχυρή καταρρεύσει, το αποτέλεσμα αυτής της πορείας θα είναι καταστροφικό. Αλλά εάν αποφύγουμε την ύπαρξη μίας ακόμη Bear Stearns, τότε ένα ράλι στις αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v