Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλεί με ”απομόνωση” το Λιχνενστάιν η Μέρκελ

Το Λιχνενστάιν είτε θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του χρηματοοικονομικού του συστήματος, παύοντας να αποτελεί ένα φορολογικό παράδεισο στο κέντρο της Ευρώπης, είτε θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη γερμανική οργή, προειδοποιεί η Άγκελα Μέρκελ.

του Hugh Williamson από το Βερολίνο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε το Λιχνενστάιν ότι θα ”απομονωθεί” από την υπόλοιπη Ευρώπη, εάν δεν προχωρήσει σε χαλάρωση της μυστικότητας που χαρακτηρίζει το τραπεζικό του σύστημα, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βρίσκονται σε ”τεντωμένο σχοινί”.

Η κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιχνενστάιν Otmar Hasler, κατηγόρησε τις τράπεζες του πριγκιπάτου ότι ”ενθαρρύνουν” όσους Γερμανούς επιθυμούν να φοροδιαφύγουν, καθώς τους προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες στηρίζουν την όλη διαδικασία.

Προειδοποίησε, δε, ότι η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο του Λιχνενστάιν στην ζώνη του Σέγκεν, κάτι που προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο. Η ενδεχόμενη είσοδος του πριγκιπάτου στη ζώνη Σέγκεν, θα εξετασθεί από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη.

Όμως η κ. Μέρκελ φρόντισε να προειδοποιήσει ότι ”δεν θα μου φαίνονταν περίεργο”, εάν το γερμανικό κοινοβούλιο συνέδεε την όλη υπόθεση με ”άλλα θέματα”.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί βουλευτές τόνισαν ότι το Vaduz, η πρωτεύουσα του Λιχνενστάιν δεν μπορεί να αποτελεί, πια, έναν φορολογικό παράδεισο στο κέντρο της Ευρώπης.

Η απειλή της κ. Μέρκελ καταφθάνει μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη ότι οι φορολογικές αρχές της Γερμανίας εξετάζουν περί των 1.000 πολιτών της χώρας για το ενδεχόμενο να έχουν φοροδιαφύγει, ”στέλνοντας” χρήματα σε μυστικούς λογαριασμούς τραπεζών του Λιχνενστάιν.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά στον πρίγκιπα του Λιχνενστάιν, Alois von Liechtenstein, ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι επιτίθεται αναίτια στην χώρα του, μετά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Βερολίνου συνεργάστηκαν με πρώην υπάλληλο τράπεζας του Λιχνενστάιν, προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες.

Μάλιστα ο πρίγκιπας του Λιχνενστάιν προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία εμφανίζει ”αποικιοκρατικές διαθέσεις”, όταν ασχολείται με τη χώρα του (στην οποία επίσημη γλώσσα είναι η γερμανική).

Η απάντηση της κ. Μέρκελ κατέφθασε άμεσα, με την καγκελάριο να τονίζει ότι το ξέσπασμα του πρίγκιπα ”δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει και ειλικρινά δεν θεωρώ ότι βοηθά τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών”.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του πριγκιπάτου, προσπάθησε να ”χαλαρώσει” την ένταση, δηλώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ”είναι άριστες”.

Προσέθεσε ότι το Λιχνενστάιν βρίσκεται εν τω μέσω αναδιάρθρωσης του τρόπου λειτουργίας των χρηματοοικονομικών του ομίλων, αλλά αρνήθηκε ότι ενθαρρύνει με οποιοδήποτε τρόπο την φοροδιαφυγή των Γερμανών.

Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη του ΟΟΣΑ, το Λιχνενστάιν είναι ο πλέον ”μυστικοπαθής” φορολογικός παράδεισος, ξεπερνώντας τα Μονακό και Ανδόρα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v