Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάχυση της πιστωτικής κρίσης

Η πιστωτική κρίση δεν πρόκειται να παραμείνει στον χρηματοοικονομικό κλάδο προειδοποιεί η PwC. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, κ. Samuel DiPiazza, αρκετές αμερικανικές εταιρίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ανάλογου ”τύπου” προβλήματα.

των Francesco Guerrera από τη Ν. Υόρκη

και Jennifer Hughes από το Λονδίνο

Η διεθνής πιστωτική κρίση θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους πέραν του χρηματοπιστωτικού, καθώς αρκετές εταιρίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε διαγραφές της αξίας των επενδύσεών τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της PwC.

Ο κ. Samuel DiPiazza, διευθύνων σύμβουλος της PwC, υποστηρίζει ότι αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε δομημένα επενδυτικά εργαλεία αλλά και στη στεγαστική αγορά, δύο τομείς που προκάλεσαν απώλειες δισ. δολαρίων στη Wall Street.

Δεν είναι μόνο οι τράπεζες”, σημειώνει. ”Θα ανακαλύψουμε προβλήματα και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους”.

Την περασμένη εβδομάδα η Bristol Myers Squibb, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία, ανακοίνωσε διαγραφές ζημιών 275 εκατ. δολαρίων λόγω της έκθεσής της στο subprime, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα υπάρξουν και άλλες ανάλογου τύπου ανακοινώσεις, καθώς διανύουμε την περίοδο ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής της PwC σαφώς θα ενισχύσει τους επενδυτικούς φόβους ότι τα προβλήματα στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στο real estate δεν θα παραμείνουν εκεί, αλλά θα περάσουν και σε άλλους τομείς.

Εταιρίες όπως η PwC έχουν τονίσει ότι δυσκολεύονται πολύ να αξιολογήσουν την ακριβή ”τρύπα” που μπορούν να δημιουργήσουν σε επιχειρηματικούς ισολογισμούς οι επενδύσεις σε δομημένα εργαλεία.

Ο κ. DiPiazza σημειώνει ότι για να δοθεί ο χαρακτηρισμός ”ορθή αποτίμηση” σε τέτοιου είδους επενδύσεις είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένης της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές αλλά και της σαφούς έλλειψης ρευστότητας.

”Καθώς οι αγορές κινούνται με απίστευτη ταχύτητα, αλλά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ενώ τα κοινοπρακτικά δάνεια είναι αδύναμα, η εργασία των ορκωτών λογιστών είναι πολύ δύσκολη”, σημειώνει ο επικεφαλής της PwC.

Προσθέτει δε ότι αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις θα στραφούν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IFRS) εντός των επόμενων δύο ετών και θα εγκαταλείψουν τα αντίστοιχα αμερικανικά (US Gaap).

Επίσης, ο κ. DiPiazza σημειώνει: ”Οι Ευρωπαίοι το έπραξαν πριν από πέντε χρόνια. Δεν νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι είναι περισσότερο ικανοί από τους Αμερικανούς. Θεωρώ ότι αμερικανικές εταιρίες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα στραφούν στα IFRS”.

Ο κ. Christopher Cox, επικεφαλής της SEC, έχει δηλώσει ότι η αμερικανική υπηρεσία θα δημοσιοποίησει το πρόγραμμα ”περάσματος” στα IFRS φέτος, με αρκετές αμερικανικές εταιρίες που διαθέτουν ισχυρή διεθνή παρουσία να συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που θα προχωρήσουν στην υιοθέτησή του.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v