Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύ νωρίς για ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι έντονες πιέσεις στην χρηματοδότηση, οι αδύναμες πιστωτικές αγορές και η λιγότερο υποστηρικτική πιστωτική πολιτική, συνιστούν ότι είναι πολύ νωρίς για να αγοράσουν οι επενδυτές ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμά ο Huw van Steenis της Morgan Stanley.

του Huw van Steenis, Morgan Stanley

Οι έντονες πιέσεις στην χρηματοδότηση, οι αδύναμες πιστωτικές αγορές και η λιγότερο υποστηρικτική πιστωτική πολιτική, συνιστούν ότι είναι πολύ νωρίς για να αγοράσουν οι επενδυτές ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμά ο Huw van Steenis, επικεφαλής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ερευνών της Morgan Stanley.

”Το κόστος senior τραπεζικής χρηματοδότησης έχει εκτιναχθεί και πάλι στα ύψη και τα credit default swaps έχουν ενισχυθεί 40-100 τοις εκατό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες,” αναφέρει.

”Ακόμη πιο προβληματικό είναι το γεγονός ότι πλέον είναι πιο ακριβό για τις τράπεζες να δανειστούν στην ευρύτερη αγορά απ’όσο για τις επιχειρήσεις –και την τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν το 1989, που δημιούργησε κάθετη συρρίκνωση της πίστωσης και την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του ’90.”

Οι πιστωτικοί δείκτες έχουν επίσης επιδεινωθεί –με τις σημερινές τιμές, ο κ. van Steenis υπολογίζει ότι οι διεθνείς τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν 20-30 δισ. δολ. σε εκκρεμή μοχλευμένα δάνεια, και ακόμη περισσότερα σε χρεόγραφα υποθηκευμένων εμπορικών ακινήτων, κατοικιών και άλλα τιτλοποιημένα προϊόντα.

”Εάν το κόστος χρηματοδότησης παραμείνει υψηλά για μεγάλο διάστημα ακόμη, οι προοπτικές διαγράφονται υποτονικές για τις μεσαίας κεφαλαιοποίησης τράπεζες ενυπόθηκων πιστώσεων, με τάσεις επέκτασης στην ευρύτερη αγορά όσον αφορά την Ισπανία και την Βρετανία, καθώς και τις τράπεζες της κεντρο-ανατολικής Ευρώπης και της Ισλανδίας, όπου η δανειακή επέκταση είναι πολύ υψηλότερη από τις καταθέσεις. Επιπλέον, καθώς στις τράπεζες αρχίζει ένας πόλεμος καταθέσεων, πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν μεγάλες εκροές στα αμοιβαία κεφάλαια, που θα πλήξουν πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων.”

Μολονότι σε μεγάλο βαθμό οι αρνητικές ειδήσεις έχουν ήδη προεξοφληθεί, ο κ. van Steenis φοβάται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ως κλάδος θα κολλήσουν στην παγίδα της ”αξίας” μέχρις ότου δούμε πολύ μεγαλύτερες αποκλίσεις αποδόσεων, μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις ζημίες, την έναρξη της επιδιόρθωσης των ισολογισμών και την μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Με αυτές τις ευρύτερες ανησυχίες για την χρηματοδότηση κατά νου, συστήνει θέσεις long στις πλούσιες σε καταθέσεις και παραγωγικές σε ρευστό τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρίες, και πωλήσεις short στις τράπεζες με μεγάλες μοχλεύσεις και σε εκείνες που είναι εκτεθειμένες στις επικίνδυνες ζώνες της πίστωτης, όπως η UBS, η Kaupthing, η Erste, η Popular ή η Sabadell.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v