Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμιση των monoliners φοβίζει τις τράπεζες

Ενδεχόμενο υποβάθμισης των αξιολογήσεων των εταιριών έκδοσης και ασφάλισης ομολόγων (monoliners) θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες, όπως προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

των Aline van Dyun και Michael Mackenzie από τη Ν. Υόρκη

και Paul J. Davies από το Λονδίνο

Η Standard & Poor’s, ο οίκος αξιολόγησης που έχει απειλήσει ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης ”ΑΑΑ” για τις εταιρίες έκδοσης και ασφάλισης ομολόγων (monoliners), όπως οι Ambac και MBIA, φρόντισε να προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει και τις τράπεζες που έχουν υψηλή έκθεση σε monoliners.

Όπως τονίζει η S&P, οι πλέον πιθανές απώλειες για τις τράπεζες σε περίπτωση υποβάθμισης των monoliners θα προέλθουν από τις συμφωνίες hedging τις οποίες οι ασφαλιστές ομολόγων έχουν κλείσει με τις τράπεζες και αφορούν σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs).

Βάσει στοιχείων του οίκου, οι monoliners έχουν φροντίσει να πραγματοποιήσουν hedging για CDOs συνολικής αξίας 125 δισ. δολαρίων.

Η S&P, αν και δεν κατονομάζει τις τράπεζες που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο, σπεύδει να προσθέσει ότι οι Citibank, Merrill Lynch και CIBC είναι μεταξύ αυτών που έχουν ήδη ανακοινώσει ανάλογου τύπου συμφωνίες με τους monoliners.

”Η αξία αυτών των hedges έχει αυξηθεί, αυτή όμως των CDOs που καλύπτουν έχει υποχωρήσει, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πραγματική αξία μπορεί να έχει μειωθεί από 40% έως και 60%”, σημειώνει η κ. Tanya Azarchs, αναλύτρια της S&P.

Οι προειδοποιήσεις για περαιτέρω απώλειες των τραπεζών λόγω έκθεσης στο subprime και σε ασφαλιστές ομολόγων, μεταξύ των οποίων Ambac, FGIC, MBIA και SCA, πραγματοποιούνται σε μία περίοδο όπου οι monoliners αναζητούν απεγνωσμένα νέα κεφάλαια προκειμένου να αποφύγουν τις υποβαθμίσεις.

Η Fitch Ratings, η οποία εμφανίζεται πολύ πιο σκληρή από την S&P, υποστηρίζει ότι οι απώλειες για τους ασφαλιστές ομολόγων ”θα ενισχυθούν σημαντικά”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v