Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Λευκός Οίκος χρειάζεται έναν ικανό manager

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ανάγκη να είναι εμπνευσμένος ηγέτης, σημειώνει ο κ. Stefan Stern, αρθρογράφος των ”F.T.”. Στη σημερινή ”Super Τρίτη” καλύτερα θα ήταν οι ψηφοφόροι να επιλέξουν έναν ικανό manager.

του Stefan Stern

Θεέ μου, το management είναι βαρετή δουλειά, έτσι δεν είναι; Συνεχώς να ελέγχεις τους άλλους και να προσέχεις τα πάντα να γίνονται σωστά. Χωρίς φαντασία. Γι’ αυτό οι managers παραμένουν προσκολλημένοι στην ανιαρή ρουτίνα και στα κλασικά τους κόλπα.

Ηγέτες, αυτό χρειαζόμαστε. Οι μεγάλοι ηγέτες θα μας σώσουν. Η ορθή ηγεσία θα μας οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η σημερινή κοινή λογική. Μπορεί να έχω ”πειράξει” ελαφρώς την άποψή αυτή, έχω διατηρήσει όμως το βασικό νόημα. Οι περισσότεροι από εμάς, όταν συζητάμε για το πώς λειτουργεί μία επιχείρηση ή ένας οργανισμός, εστιάζουμε στις αποφάσεις που λαμβάνει ο ηγέτης της.

Όταν συζητάμε για τη General Electric, ξεκινάμε πάντα από τον κ. Jeffrey Immelt. Όταν μιλάμε για την Tesco, ξεκινάμε από τον Sir Terry Leahy. Όταν συζητάμε για την Deutsche Bank, από τον κ. Josef Ackermann. Ακόμη και η Google –η δημοκρατική εταιρία– δεν παύει να είναι το ”παιχνίδι” των κ. Sergey και Larry (ενίοτε και του Eric).

Το γεγονός ότι η πορεία αυτών των επιχειρήσεων εξαρτάται από το τι πράττουν σε καθημερινή βάση οι δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοί τους δεν φαίνεται να μας απασχολεί. Και αυτό είναι η πικρή αλήθεια.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη μέρα, η παραπάνω υπόθεση είναι περισσότερο αληθινή. Σήμερα είναι η ”Super Τρίτη”, η κρισιμότερη ημέρα της προεκλογικής περιόδου για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ψηφοφόροι σε 24 Πολιτείες θα κληθούν να απαντήσουν ποιος θεωρούν ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να λάβει το χρίσμα του κόμματός του και να διεκδικήσει την προεδρία τον Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι υποψήφιοι φρόντισαν να μας ενημερώσουν για τις ηγετικές τους ικανότητες.

”Υπηρέτησα 22 χρόνια στο αμερικανικό ναυτικό”, δήλωσε ο κ. John McCain στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας. ”Ήμουν επικεφαλής της μεγαλύτερης ναυτικής μοίρας των ΗΠΑ, με χιλιάδες ανθρώπους και με περιουσιακά στοιχεία εκατ. δολαρίων. Θέτω τις ηγετικές μου ικανότητες –όχι τις ικανότητες διαχείρισης– προς όφελος όλων”.

Ο κ. McCain φρόντισε να μας υπενθυμίσει τις ικανότητές του πριν από λίγες ημέρες. ”Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ηγετικών και διαχειριστικών ικανοτήτων”, επισήμανε σε δημοσιογράφους. ”Μπορείτε να προσλάβετε διαχειριστές οποιαδήποτε στιγμή, ανθρώπους που χειρίζονται τα μηχανικά θέματα, που εφαρμόζουν πολιτικές, που είναι καλοί στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Οι ηγέτες, όμως, είναι αυτοί που εμπνέουν”.

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, η γερουσιαστής κ. Hilary Clinton θεωρείται manager που έχει πάθος με τη λεπτομέρεια, ενώ ο γερουσιαστής κ. Barack Obama θεωρείται εμπνευσμένος ηγέτης, δεδομένων των εντυπωσιακών λόγων που έχει εκφωνήσει, οι οποίοι, όμως, δεν μας προσφέρουν καμία λεπτομέρεια για τις προθέσεις του.

Όταν κάποιοι τον προκαλούν για την έλλειψη ”λεπτομερούς αναφοράς” των προθέσεών του, ο κ. Obama απαντά ότι η ”ελπίδα” που προσφέρει η ηγετική του φυσιογνωμία θα κάνει τη διαφορά.

Πάντως, εσείς οι managers δεν είναι ανάγκη να απογοητευτείτε. Παραμείνετε προσκολλημένοι στον χωρίς φαντασία κόσμο σας. Αφήστε την έξαψη σε άλλους – στους ηγέτες. Άλλωστε, αυτή η προεκλογική εκστρατεία ήταν μία πολύ πικρή εμπειρία για τους managers.

Είναι, δε, ακόμη πιο πικρή εάν είσαι σύμβουλος διαχείρισης. Ο κ. Mitt Romney βρίσκεται στο στόχαστρο του κ. McCain. Ο κ. Romney προτιμά να δείχνει τις επιχειρηματικές του ικανότητες και το τι έχει επιτύχει.

”Ήμουν μέλος της πραγματικής οικονομία”, σημειώνει. ”Γνωρίζω πώς δημιουργείς και πώς καταργείς θέσεις εργασίας. Θα χρησιμοποιήσω αυτήν την εμπειρία προκειμένου η αμερικανική οικονομία να παραμείνει η ισχυρότερη της υφηλίου”.

Όμως, οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να πείθονται. Ίσως, δε, η εμπειρία του κ. Romney από ”τον κόσμο των αφεντικών” να τον έχει βλάψει. Και ο άλλος αντίπαλός του, ο κ. Mike Huckabee, του επιτίθεται γι’ αυτό. ”Οι ψηφοφόροι προτιμούν έναν υποψήφιο Πρόεδρο ο οποίος να τους θυμίζει κάποιον συνάδελφό τους και όχι το αφεντικό που τους απέλυσε”.

Ο αρθρογράφος των ”New York Times”, κ. David Brooks, υποστηρίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν καλό manager. ”Η εικόνα που πλασάρει ο κ. Romney δεν είναι αυτή που όντως δουλεύει”, σημειώνει σε άρθρο του. ”Ο κόσμος είναι πολύ πολύπλοκος”.

Μήπως έφτασε η στιγμή να ωριμάσουμε; Ποιοι θα είναι αυτοί που θα χειριστούν την όλη διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να ψηφίσουν; Μα φυσικά οι managers. Ποιοι είναι αυτοί που διατηρούν τους δρόμους ασφαλείς ώστε οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν; Οι managers.

Ποιοι είναι αυτοί που φροντίζουν τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, τα νοσοκομεία να δουλεύουν, που καθιστούν σαφές ότι αυτή η χώρα χρειάζεται έναν νέο ικανό Πρόεδρο; Και πάλι οι managers.

Ακόμη και στη ”Super Τρίτη” θα πρέπει να περιορίσουμε τη διάθεσή μας για θαυμασμό στους σούπερ ηγέτες. Η δυναμική ηγεσία του Rudy Guiliani δεν ήταν αυτή που θα έσωζε τον κόσμο; Δεν είχε ένα ξεκάθαρο όραμα στρατηγικής; Ναι, αλλά αυτό απέτυχε.

Δεν θα ήταν μία ευχάριστη αλλαγή να έχουμε στον Λευκό Οίκο έναν βαρετό αλλά ικανό manager, όπως ακριβώς συμβαίνει σε επιχειρήσεις και σε οργανισμούς; Καλή διαχείριση. Ίσως είναι αυτό που πρέπει να δοκιμάσουμε.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v