Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πρώτος Πρόεδρος του 1 δισ. στις ΗΠΑ

Οι υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία πλησιάζουν το ρεκόρ του 1 δισ. δολ. στις εκστρατείες προεκλογικών εισφορών, καθώς η Wall Street και οι αμερικανικές επιχειρήσεις διοχετεύουν γενναιόδωρα και προς πάσα κατεύθυνση δωρεές, σε έναν αγώνα που ξεκίνησε πολύ νωρίς και χωρίς κανένα ”φαβορί”.

του Ben White από τη Νέα Υόρκη

Οι υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία φτάνουν στο ορόσημο του 1 δισ. δολαρίων στην εκστρατεία προεκλογικών δωρεών, κατακτώντας επίπεδα-ρεκόρ καθώς η Wall Street και οι αμερικανικές εταιρίες διοχετεύουν ρευστό σε έναν αγώνα που ξεκίνησε νωρίς κι έχει προσφέρει τουλάχιστον οκτώ βιώσιμους υποψηφίους.

Εξαιτίας του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού πεδίου, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να μοιράζουν γενναιόδωρα τις εισφορές τους σε όλους τους υποψηφίους, για να χτίσουν καλές σχέσεις με τον πιθανό μελλοντικό Πρόεδρο.

”Αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν συγκρίνεται με καμία άλλη επειδή ξεκίνησε πολύ νωρίς σε σχέση με όλες τις άλλες κι έχει ήδη συγκεντρώσει πολύ χρήμα” αναφέρει ο κ. Massie Ritsch, διευθυντής επικοινωνίας του Κέντρου Υπεύθυνης Πολιτικής, που αναλύει τα οικονομικά μεγέθη της εκστρατείας. ”Κι αυτό γιατί είναι οι πρώτες εκλογές με ”ανοιχτές θέσεις” σε 80 χρόνια (δηλαδή είναι η πρώτη φορά που δεν ”κατεβαίνει” στην αναμέτρηση ο νυν Πρόεδρος ή αντιπρόεδρος) και δεν υπάρχει ούτε ένας υποψήφιος με προφανές πλεονέκτημα από την πρώτη μέρα”.

Το πεδίο έχει πλέον περιοριστεί σε τέσσερις σοβαρούς υποψηφίους, αλλά οι εισφορές εξακολουθούν να ρέουν με εκπληκτική ταχύτητα.

Ο κ. Barack Obama, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Ιλινόις, δήλωσε ότι συγκέντρωσε 32 εκατ. δολ. (21,5 εκατ. ευρώ) μόνο τον Ιανουάριο. Η κ. Hillary Clinton, η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και κύρια αντίπαλος του κ. Obama, δήλωσε ότι συγκέντρωσε 27 εκατ. δολάρια τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Οι υποψήφιοι, ως όφειλαν, δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα των ετήσιων εισφορών τους στην ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή (Federal Election Commission) μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί των οικονομικών των κομμάτων αυτές τις ημέρες υπολογίζουν τα σύνολα των εισφορών κατά βιομηχανία.

Τα μεγέθη εκτιμάται ότι θα δείξουν πως οι υποψήφιοι συγκέντρωσαν πάνω από 500 εκατ. δολάρια στο έτος, έχοντας συγκεντρώσει 420 εκατ. δολ. έως τον Σεπτέμβριο.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι Δημοκρατικοί σταθερά ξεπερνούν τους Ρεπουμπλικάνους, καθρεφτίζοντας τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τους υποψηφίους του πρώτου κόμματος και κάποια κόπωση έναντι του δεύτερου έπειτα από 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. John McCain, ο γερουσιαστής της Αριζόνας και φαβορί των Ρεπουμπλικάνων, συγκέντρωσε 32 εκατ. δολ. στο πρώτο 9μηνο του έτους, έναντι 91 εκατ. δολ. της κ. Clinton και 80 εκατ. δολ. του κ. Obama.

Ο κ. Mitt Romney, ισχυρότερος αντίπαλος του κ. McCain και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, εν μέρει χρηματοδοτεί ο ίδιος την εκστρατεία του.

Ακόμη και βιομηχανίες όπου παραδοσιακά κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως η Wall Street, τροφοδοτούν φέτος με περισσότερα κεφάλαια τους Δημοκρατικούς.

Η κ. Clinton είχε συγκεντρώσει 5 εκατ. δολάρια από στελέχη των χρηματιστηριακών εταιριών της Wall έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics. Με αυτό το ποσό πέρασε μπροστά από τον κ. Rudy Giuliani, τον Ρεπουμπλικάνο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, που εγκατέλειψε τον αγώνα την περασμένη εβδομάδα.

Η κ. Clinton έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών στελεχών της Wall Street, όπως του κ. John Mack, επικεφαλής της Morgan Stanley, ο οποίος στο παρελθόν ήταν σημαντικός τροφοδότης των Ρεπουμπλικάνων.

Ο κ. Obama έχει δημιουργήσει μεγάλο ενθουσιασμό μεταξύ των νεότερων στελεχών της Wall Street, όπως ο κ. Eric Mindich, ιδρυτής του hedge fund Eton Park, και ο κ. Jamie Rubin, στέλεχος private equity και γιος του κ. Robert Rubin, του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Αν και έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη στη Wall Street. Πολλά στελέχη υπογράφουν επιταγές για πολλούς υποψηφίους, επειδή είναι μεγάλη η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα και στα δύο κόμματα.

”Η Wall Street συνήθως είναι καλή στο hedging των τοποθετήσεών της και το ίδιο ισχύει και στις εκλογές”, δηλώνει ο τραπεζίτης κ. Mallory Factor.

Ένας από τους Ρεπουμπλικάνους που δεν έχουν κατορθώσει να αξιοποιήσουν τη μηχανή χρήματος της Wall Street είναι ο κ. Mike Huckabee. Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας έκανε μια λαοφιλή, αντι-Wall Street εκστρατεία και δεν κατόρθωσε να μεταφράσει τη νίκη του στην Αϊόβα σε χρήματα, καταδεικνύοντας πόσο μεγάλη σημασία έχει η στήριξη του κλάδου.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων έχει μπει σε φρενήρεις ρυθμούς τώρα, για να χρηματοδοτηθούν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις στις πάνω από 20 πολιτείες όπου διεξάγονται οι προκριματικοί της Τρίτης.

Ο κ. McCain, που είχε εξασφαλίσει τόσο λίγο ρευστό πέρυσι ώστε χρειάστηκε να ”σηκώσει” συμβόλαιο ασφάλειας ζωής του προκειμένου να εγγυηθεί για τραπεζικό δάνειο για την εκστρατεία του, συγκέντρωσε αυτόν τον μήνα τουλάχιστον 7 εκατ. δολάρια. Ο γερουσιαστής από την Αριζόνα, τον οποίο υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. John Thain, διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch, συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε πρόσφατη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Romney φέρεται να έχει δαπανήσει 1 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις στην Καλιφόρνια, κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια να κόψει τη φόρα του κ. McCain.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v