Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι των εμπορευμάτων φτάνει στο τέλος του

Η συνεχιζόμενη πτώση του δείκτη Baltic Dry Index αποδεικνύει ότι το ράλι καταρχήν στα αγροτικά εμπορεύματα πλησιάζει στο τέλος του, σύμφωνα με τον κ. Julian Jessop, αναλυτή της Capital Economics.

του Julian Jessop, αναλυτή της Capital Economics,

από τη στήλη View of the Day

Η πρόσφατη κατάρρευση του δείκτη Baltic Dry Index (BDI) αποτελεί ισχυρό σήμα ότι η έκρηξη στις τιμές αγροτικών προϊόντων πλησιάζει στο τέλος της, σύμφωνα με τον κ. Julian Jessop, αναλυτή της Capital Economics.

Τονίζει ότι η πτώση του συγκεκριμένου δείκτη –ο οποίος ”συνδυάζει” το παγκόσμιο κόστος στη ναυλαγορά για τη μεταφορά ξηρού φορτίου, όπως για παράδειγμα τα σιτηρά– αποδίδεται από αρκετούς στην αύξηση των πλοίων που πραγματοποιούν τις μεταφορές ή στην παροδική διακοπή λειτουργίας κάποιων λιμένων.

Όμως, όπως προσθέτει, η κάθετη πτώση στις τιμές της ναυλαγοράς θα πρέπει τουλάχιστον να αντανακλά και παράγοντες που αφορούν στη ζήτηση.

Η πτώση, δε, στον BDI –σύμφωνα πάντα με τον κ. Jessop– αποτελεί ένδειξη γενικότερης υποχώρησης στις τιμές του συνόλου των εμπορευμάτων.

”Εν γένει δεν είμαστε και τόσο σίγουροι για το επιχείρημα ότι η ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσει να οδηγεί υψηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων”, σημειώνει ο κ. Jessop.

Υποστηρίζει, δε, ότι η κατανάλωση στην Κίνα δεν είναι τόσο υψηλή σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες όσο υποστηρίζουν αρκετοί.

”Για παράδειγμα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Κίνα για το κρέας έχει ήδη πλησιάσει τα επίπεδα της Δύσης το 2005, αρκετά πριν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως αρχίσουν να ενισχύονται.

Αντίθετα, η πρόσφατη ισχυρή άνοδος στις τιμές των τροφίμων οφείλεται και στην παροδική διακοπή των προμηθειών αλλά και στη στροφή στα βιοκαύσιμα, έναν κλάδο, όμως, ο οποίος αρχίζει να χάνει την αίγλη του”, καταλήγει ο αναλυτής.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v