Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Ενεργειακή πολιτική στην Κίνα

Η κινεζική μηχανή ”πάγωσε” εξαιτίας σφοδρών χιονοπτώσεων. Όμως, οι εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση 31 επαρχιών της χώρας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των δυσμενών συνθηκών αλλά και της ”ασύμμετρης” ενεργειακής πολιτικής του Πεκίνου.

Απίστευτες χιονοθύελλες έκλεισαν την οικονομική υπερδύναμη της Κίνας. Με τις μεταφορές και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν διακοπεί -τα αυτοκίνητα συνωστίζονται στους δρόμους και black outs έχουν καταγραφεί σε 31 επαρχίες της χώρας-, η οικονομική μηχανή μοιάζει να βγάζει ήχους αγωνίας.

Θα επιστρέψουν όλα σε φυσιολογικό επίπεδο μόλις το χιόνι λιώσει; Ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων 50 ετών σαφώς θα έχει επιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα ξεγυμνώνει και την ενεργειακή πολιτική του Πεκίνου. Οι παραγωγοί ενέργειας έχουν μείνει ”ανάπηροι” από τις συνεχείς πιέσεις αλλά και από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Οι τιμές άνθρακα έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς η έκρηξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή, η οποία έχει υποστεί και πτώση λόγω προβλημάτων στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική.

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της Κίνας καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή άνθρακα και σε αυτήν την αγορά οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία. Από τη στιγμή που το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα παράγεται από εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα, είναι απόλυτα φυσικό οι τιμές να έχουν ενισχυθεί.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι τιμές άνθρακα το 2008 θα είναι κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η περίπτωση η άνοδος στις τιμές να περάσει στον τελικό λιανικό καταναλωτή δεν αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο για το Πεκίνο. Άλλωστε, προσπαθεί απεγνωσμένα να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Όμως, στην παγωμένη Σαγκάη κυκλοφορεί η φήμη ότι οι παραγωγοί κλείνουν τα εργοστάσια όχι εξαιτίας της έλλειψης άνθρακα, αλλά γιατί κατανοούν ότι τα περιθώρια κέρδους είναι ελάχιστα.

Ούτε το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών δασμών εξετάζεται. Σύμφωνα με τη Citi, οι φορολογικοί δασμοί παρέμειναν αμετάβλητοι το 2007, παρά την άνοδο 11% στις τιμές θερμικού χαλκού στη χώρα.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι όλα θα γίνουν εκ νέου φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των εορτασμών του νέου έτους, καθώς λόγω των διακοπών οι παραγωγοί θα φροντίσουν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους.

Αυτή η προοπτική μπορεί σαφώς να καταστήσει ευτυχείς τους καταναλωτές, τους επενδυτές όμως;

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v