Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσοίωνο το μέλλον των αμερικανικών μετοχών

Περαιτέρω πτώση από 15% έως και 25% έως το τέλος του α’ εξαμήνου για τις αμερικανικές μετοχές προβλέπει ο κ. Ashraf Laidi, αναλυτής της CMC Markets US, ενώ μεγάλο κερδισμένο στις αγορές συναλλάγματος βλέπει το γεν.

του Ashraf Laidi, αναλυτή της CMC Markets US,

από τη στήλη ”View of the Day”

Ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που μπορεί να καθορίσει τη μελλοντική πορεία των αμερικανικών μετοχικών αγορών είναι το συνολικό χρέος, το οποίο εξετάζουν αρκετά μέλη επιχειρήσεων οι οποίες είναι εισηγμένες στο NYSE, όπως τονίζει ο αναλυτής της CMC Markets US, κ. Ashraf Laidi.

Όπως τονίζει, οι απότομες πτώσεις στο περιθώριο χρέους έχουν προβλέψει με ακρίβεια μακροχρόνιες ”bear markets” στις μετοχές το φθινόπωρο του 1987, το φθινόπωρο του 1998 και την άνοιξη του 2000.

Αυτές οι απότομες πτώσεις εξαρτώνται από τα ”calls” των επενδυτών και σε αυτές οφείλεται και η έντονη μεταβλητότητα που καταγράφεται στις αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Laidi, το μικτό περιθώριο χρέους αφού άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 381 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο του 2007 υποχώρησε μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, για να φτάσει στο χαμηλό επίπεδο των 322 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2007.

”Αυτό δείχνει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να υποχωρούν, γεγονός που συμφωνεί απόλυτα με την πρόβλεψή μας για μακροχρόνια bear market για τις μετοχές”, τονίζει ο αναλυτής.

Προσθέτει δε: ”Η πρόβλεψη για υποχώρηση των μετοχών μεταξύ 10% και 15% που πραγματοποιήσαμε τον Δεκέμβριο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναμένουμε περαιτέρω πτώση από 15% έως 25% έως το τέλος του α’ εξαμήνου, καθώς η συνεχιζόμενη αδυναμία σε μακροοικονομικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις υψηλές απώλειες των αμερικανικών τραπεζών, θα απορροφήσει τη θετική επίδραση από τις μειώσεις επιτοκίων της Fed”.

Καταλήγοντας, ο κ. Laidi τονίζει ότι ”εάν μεταθέσουμε όλη αυτήν την εικόνα στις συναλλαγματικές αγορές, καθίσταται σαφές ότι το γεν θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς θα επιστρέψει το carry trade”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v