Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα παρασκήνια της ”απάτης του αιώνα” στη SocGen

Οι κινήσεις και το παρασκήνιο της χειρότερης απάτης στην ιστορία των επενδυτικών τραπεζών, που θεωρείται ότι συνέβαλε στο μεγάλο χρηματιστηριακό ξεπούλημα της Δευτέρας και στη συνακόλουθη δραματική μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve και απειλεί να κλονίσει την ίδια τη Societe Generale.

των ρεπόρτερ των ”FT”

Ένας απατεώνας trader που δρούσε μόνος θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των τραπεζικών επενδύσεων, όταν η Societe Generale, ένας από τους μεγαλύτερους πυλώνες της γαλλικής τραπεζικής ζωής, αποκάλυψε ότι οι πράξεις του προκάλεσαν ζημία 4,9 δισ. ευρώ και την υποχρέωσαν να προσφύγει εκτάκτως στους μετόχους με αύξηση κεφαλαίου 5,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Jerome Kerviel, ο 31χρονος Γάλλος trader που δούλευε στο desk ευρωπαϊκών μετοχικών παραγώγων, χαρακτηρίστηκε από τον διοικητή της Banque de France ”ιδιοφυία της απάτης”.

Παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο κ. Kerviel, τον οποίο εξέτασαν τα διοικητικά στελέχη της SocGen το σαββατοκύριακο, αν και ο δικηγόρος του διέψευσε τις φήμες ότι έφυγε από τη χώρα και δήλωσε στον γαλλικό Τύπο ότι είναι στη διάθεση των αρχών.

Ο κ. Kerviel ρίσκαρε δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχικά παράγωγα –στοιχηματίζοντας δηλαδή στις μελλοντικές κινήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων- και δημιούργησε καλοδουλεμένες πλασματικές θέσεις hedging για να καλύψει τα ίχνη του μέσω πλαστού προγράμματος.

Η SocGen, ο κορυφαίος οίκος συναλλαγών μετοχικών παραγώγων (ισχυρίζεται ότι είναι εκείνη που εφηύρε το εν λόγω εργαλείο), ξεφόρτωσε γρήγορα τις θέσεις που είχε αναπτύξει και αποτιμώνται στα περίπου 40-50 δισ. ευρώ. Οι εσπευσμένες πωλήσεις της SocGen συνέβαλαν στο μεγάλο χρηματιστηριακό ξεπούλημα της Δευτέρας, που προκάλεσε τη δραματική μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve την επόμενη μέρα. Η Fed ενημερώθηκε για το πρόβλημα της SocGen την Τετάρτη από την Banque de France.

Η SocGen αρνήθηκε ότι οι επιχειρήσεις της προκάλεσαν τη χρηματιστηριακή βύθιση, γιατί τις κράτησε στο 10% περίπου του όγκου συναλλαγών. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αγορές άρχισαν να πέφτουν πριν από το ξεπούλημα του οίκου.

Η απάτη επισκίασε την ανακοίνωση της SocGen για πλήγμα 2 δισ. ευρώ από την κρίση στο αμερικανικό subprime, επιπλέον των διαγραφών 375 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει στο γ’ τρίμηνο. Η μετοχή της έπεσε την Πέμπτη 4,14%. Τόσο ο εκτελεστικός πρόεδρος κ. Daniel Bouton όσο και ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας κ. Jean-Pierre Mustier κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες απορρίφθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον τους στην τράπεζα είναι αμφίβολο. Αν και ανακάλυψε το πρόβλημα το σαββατοκύριακο, η SocGen περίμενε να ξεφορτωθεί τις θέσεις πριν αποκαλύψει την απάτη.

Το σκάνδαλο, το οποίο είναι μεγαλύτερο από την απάτη του 1,4 δισ. δολ. που ”έριξε” την Barings Bank το 1995, προκάλεσε σοκ στη Γαλλία, η ηγεσία της οποίας έσπευσε να παρέμβει για να αποτρέψει κρίση εμπιστοσύνης.

Ο κ. Kerviel φαίνεται ότι δημιούργησε τη ζημία μέσα σε μικρή χρονική περίοδο, χρησιμοποιώντας λογαριασμούς και password συναδέλφων του. Η SocGen ενημερώθηκε πρώτη φορά για την απάτη την περασμένη Παρασκευή, από πληροφορία άλλου trader. Εκείνη την ώρα η ζημία του κ. Kerviel ήταν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που διογκώθηκε καθώς οι θέσεις ξεφορτώνονταν σε μια αγορά που έπεφτε.

Ο κ. Mustier δήλωσε ότι πιστεύει πως ο κ. Kerviel δρούσε μόνος και δεν έβγαλε προσωπικό κέρδος, αν και το κίνητρό του δεν έχει διευκρινιστεί. Ο trader και έξι άτομα που βρίσκονταν υψηλότερα από αυτόν στην ιεραρχία απολύθηκαν. Η SocGen πιστεύεται ότι έχει καταθέσει μήνυση στην αστυνομία.

Η SocGen θα συγκεντρώσει 5,5 δισ. ευρώ μέσω έκτακτης έκδοσης, την οποία αναλαμβάνουν η JP Morgan και η Morgan Stanley, και που θα αφήσει το Tier One capital ratio υψηλότερα από πριν στο 8%.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τις φήμες ότι η SocGen θα γίνει στόχος εξαγοράς.

Ρεπορτάζ των Peggy Hollinger, Peter Thal Larsen, Chris Hughes, Stanley Pignal, Martin Arnold, Adam Jones, Pan Kwan Yuk, Gillian Tett, Lina Saigol και Krishna Guha.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v