Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση; Ποια ύφεση;

Τι θα μπορούσε να ρίξει πραγματικά στην άβυσσο τις διεθνείς αγορές; Πάντως, η ανακοίνωση για τη ζημία 5 δισ. ευρώ της SocGen από απατεώνα trader εκλήφθηκε λες και ήταν καλή είδηση. Η Ευρώπη έκανε ράλι και η Wall σταθεροποιήθηκε. Όχι, αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα χρηματιστήρια θα ήταν αν απέφευγε η Αμερική την ύφεση.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Τι θα μπορούσε να ρίξει πραγματικά στην άβυσσο τις διεθνείς αγορές;

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακοίνωση για τις ζημίες των 5 δισ. ευρώ που υπέστη η Societe Generale από συναλλαγές απατεώνα trader εκλήφθηκε λες και ήταν καλή είδηση. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκαναν ράλι και το αμερικανικό σταθεροποιήθηκε, με βάση τα τελευταία στάνταρ.

Όχι, αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα χρηματιστήρια θα ήταν αν απέφευγε η Αμερική την ύφεση. Και φαίνεται ότι πλέον ορισμένοι traders το θεωρούν πιθανό.

Οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν, συνεχίζοντας την τάση που επικρατεί επί μήνες. Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστα, αλλά πάντως εάν έχει δρομολογηθεί κάποιο κύμα απολύσεων, τότε είναι πολύ καλά κρυμμένο. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο, ενώ ερχόταν η ύφεση – άρα δεν υπάρχει τέτοια τάση.

Μετά τα παραπάνω μεγέθη, ορισμένοι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα εκδοθούν την ερχόμενη Παρασκευή, δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Fed.

Υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες πολύ μεγάλης μεταβλητότητας –ή και πραγματικού ”bear market rally”– εάν η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι καλύτερη από τις προβλέψεις. Ο γερμανικός δείκτης Ifo για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη επίσης υπέδειξε ότι δεν είναι βέβαιη η ύφεση.

Οπότε οι αγορές μειώνουν τις προβλέψεις ότι είναι βέβαιη η μείωση του επιτοκίου Fed funds κατά 50 μονάδες βάσης, την επόμενη εβδομάδα. Η πρόβλεψη για το επιτόκιο στις προθεσμιακές αγορές έχει μεταβληθεί μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από 2,83% (που σημαίνει σοβαρή πιθανότητα για μείωση 75 μονάδων βάσης) σε 3,1%.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν διολισθήσει από το 5 τοις εκατό στο 2 τοις εκατό σε λιγότερο από έξι μήνες. Εάν η οικονομία ξεφύγει αλώβητη, αυτό δημιουργεί πιθανότητες μεγαλύτερων απωλειών. Εξ ου και το τεράστιο ξεπούλημα των ομολόγων, όπου το 2ετές yield αυξήθηκε από 1,84 τοις εκατό την Τετάρτη στο 2,35 τοις εκατό στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Που σημαίνει ότι οι καλές οικονομικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμπνεύσουν περισσότερη αναστάτωση από τις κινήσεις ενός ανεύθυνου trader στο Παρίσι.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v