Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επιχείρηση διάσωσης στις ΗΠΑ

Επιτέλους, η αγορά πήρε αυτό που ήθελε. Το παραδοσιακό πακέτο δημοσιονομικής υποστήριξης του Προέδρου Bush δεν είχε αποτέλεσμα, oύτε εντέλει η αξιοθαύμαστη προσπάθεια νομισματικής υποστήριξης της Fed. Η είδηση όμως για σχέδιο διάσωσης των ασφαλιστικών εταιριών χρεογράφων και ομολόγων ήταν αρκετή για να προκαλέσει την πολυπόθητη αντίδραση στο χρηματιστήριο.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short View”

Επιτέλους, η αγορά πήρε αυτό που ήθελε. Το παραδοσιακό πακέτο δημοσιονομικής υποστήριξης, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Bush, δεν είχε αποτέλεσμα. Ούτε υπήρξε κάποια μεγάλη διαφορά από την αξιοθαύμαστη προσπάθεια νομισματικής υποστήριξης που ανέλαβε αιφνιδίως η Federal Reserve.

Η είδηση όμως ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης προσπαθούν να συγκροτήσουν διάσωση των ασφαλιστικών εταιριών χρεογράφων και ομολόγων (monoline bond insurers), που άρχισε να κυκλοφορεί την Τετάρτη, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει ένα εξαιρετικό ράλι στο χρηματιστήριο. Ο δείκτης S&P 500, που διολίσθαινε αβοήθητος σε bear market, έκανε ράλι 5,4% μετά τη φήμη. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος αναρριχήθηκε προς το +10% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Είναι φυσικό. Αυτή η κρίση της αγοράς δεν έχει προκληθεί ως συνήθως από τα μακροοικονομικά. Αντί αυτού έχει προκληθεί από φόβους που αφορούν στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα και στα δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στην οικονομία.

Από το καλοκαίρι που ξεκίνησε η πιστωτική αποστράγγιση, κάθε σημείο της αγοράς τιτλοποιημένων χρεογράφων έχει υποστεί πλήγματα. Οι ασφαλιστές ομολόγων, όπως πίστευαν πολλοί, ήταν ο αδύναμος κρίκος στο οικοδόμημα.

Οι φόβοι των αγορών για την MBIA και την Ambac, τους μεγαλύτερους ασφαλιστές ομολόγων, ίσως δεν είναι υπερβολικοί. Η υποβάθμιση από τη Fitch της Ambac, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ήταν ένα από τα εναύσματα για το ξεπούλημα που σημειώθηκε σε όλο τον πλανήτη τη Δευτέρα.

Όμως, η σημασία του τωρινού ράλι ίσως είναι πράγματι υπερβολική. Οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης θα είναι περίπλοκη. Ο κίνδυνος αποτυχίας της συλλογικής δράσης είναι μεγάλος. Ακόμη και αν διασωθούν οι ασφαλιστές ομολόγων, παραμένουν άλλοι κίνδυνοι στο σύστημα. Η ελπίδα ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν αποσυνδεθεί από τις ΗΠΑ, που είχαν στηρίξει πολύ την αγορά, έχουν καταρρεύσει και δεν θα αποκατασταθούν εύκολα. Ο S&P παραμένει 14,5% χαμηλότερα από την αιχμή του Οκτωβρίου.

Όπως και να είναι, όμως, έχουμε πλέον μια ιδέα για το πώς η αγορά μπορεί να βάλει ένα όριο σε αυτή την κρίση.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v