Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προοπτικές του ευρώ

Οι προοπτικές των επιτοκίων είναι σαφώς υπέρ του ευρώ, ακόμη και εάν η αγορά δεν θεωρεί απίθανη τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2008. Όμως το ευρώ δεν φαίνεται και τόσο ”ικανό” να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες.

του Neil Mellor, αναλυτή της Bank of New York Mellon,

από τη στήλη View of the Day

Η αποτυχία του ευρώ να ”αφήσει πολύ πίσω” το δολάριο είναι μάλλον περίεργη, υποστηρίζει ο κ. Neil Mellor, αναλυτής των αγορών συναλλάγματος στην Bank of New York Mellon, δεδομένου ότι οι προοπτικές για τα επιτόκια είναι υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Τονίζει ότι η αγορά έχει αρχίσει να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2008, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η διεθνής νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι ”υπέρ” του ευρώ.

”Στις αρχές του έτους η Fed άφησε, έμμεσα, να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων έως και 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2008. Αυτή τη στιγμή η αγορά θεωρεί ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο συνολικής μείωσης κατά 150 μονάδες”, τονίζει ο κ. Mellor.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η αποτυχία του ευρώ να ”τρέξει ακόμη περισσότερο” έναντι του δολαρίου έχει τις ρίζες της στην επίσκεψη των Ευρωπαίων στην Κίνα τον Νοέμβριο. Τότε είχαν ζητήσει την ανατίμηση του γουάν.

”Σήμερα το ευρώ βρίσκεται 3,5% χαμηλότερα από το γουάν, σε σύγκριση με την εποχή που οι Ευρωπαίοι επισκέφθηκαν την Κίνα”, τονίζει. Επιπρόσθετα υποστηρίζει ότι τα yields αρκετών κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη εξακολουθούν να διαπραγματεύονται υψηλότερα από το γερμανικό bund (το οποίο αποτελεί τη ”βάση σύγκρισης”).

”Μήπως τελικά η αδυναμία του ευρώ να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο τις ευνοϊκές συνθήκες γι’ αυτό έγκειται στο γεγονός ότι οι Κινέζοι δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το δολάριο για χάρη του;”, αναρωτιέται ο κ. Mellor.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v