Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φόβοι της ύφεσης

Ο κ. Ben Bernanke ήταν όσο ξεκάθαρος μπορεί να είναι ένας κεντρικός τραπεζίτης σε επίσημη κατάθεσή του στο Κογκρέσο. Είπε αυτά που όφειλε ή έστω μπορούσε να πει, σημειώνει ο κ. John Authers, αρθρογράφος των ”FT”.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη The Short View

Πολύ λίγοι άνθρωποι ξύπνησαν το πρωί της Πέμπτης (17/1) με αγωνία για το τι θα περιέχει η ανακοίνωση της Philadelphia Federal Reserve σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα και τις συνθήκες που επικρατούν. Άλλωστε είχαμε άλλα πράγματα να σκεφτούμε.

Εξάλλου, ακόμη και ”δεύτερα” στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στις ΗΠΑ είναι ικανά να επηρεάσουν τις αγορές, ιδιαίτερα εάν προκαλέσουν έκπληξη.

Και η ανακοίνωση της Philly Fed ήταν τόσο άσχημη ώστε ”έριξε” αγορές και δολάριο.

Ο δείκτης στοιχειοθετείται έπειτα από δημοσκόπηση μεταξύ στελεχών της μεταποίησης για τα ”σχέδιά” τους εντός των επόμενων μηνών. Διαμόρφωση του δείκτη στις -20 μονάδες ή ακόμη και χειρότερα υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον ύφεσης.

Εάν ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στη -1,5 μονάδα, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, κανείς δεν θα τον είχε προσέξει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπήρχε η ομιλία του κ. Ben Bernanke.

Όμως ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -20,9 μονάδες, δηλαδή στο χειρότερο επίπεδό του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου 2001. Αυτό ήταν αρκετό για να ”ανοίξει την πόρτα της εξόδου” στους επενδυτές.

Κατόπιν οι επενδυτές μάλλον αισθάνθηκαν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία από την κατάθεση Bernanke.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ποτέ δεν μπορούν να διακηρύξουν τη νίκη τους κατά του πληθωρισμού ή να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ως εκ τούτου όταν ο πρόεδρος της Fed δηλώνει ότι ”οι πιέσεις στην ανάπτυξη έχουν ενισχυθεί”, ότι ”ο γενικός και δομικός πληθωρισμός θα ακολουθήσει ήπια πορεία φέτος και το 2009” και ότι η Fed ”είναι έτοιμη να αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες”, αν και θα το πράξει ”με προσεκτικό τρόπο”, απλώς προσπαθεί να είναι όσο πιο ξεκάθαρος μπορεί, δεδομένης της θέσης του.

Στην περίπτωση της ομιλίας Bernanke αυτό που σήμανε τον συναγερμό στις αγορές ήταν η παντελής έλλειψη πρωτοτυπίας. Αυτή τη στιγμή, οι φόβοι των traders για την ύφεση ”παγιδεύουν” τη διάθεσή τους να προχωρήσουν σε αγορές στα χαμηλά.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v