Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”αποσύνδεση” των Bric

Ο John Authers σχολιάζει τις αναδυόμενες οικονομίες Bric (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και γιατί η πιθανή ”αποσύνδεσή” τους από την αμερικανική οικονομία, ίσως δεν είναι ό,τι καλύτερο ούτε για τις ίδιες, ούτε για τον ανεπτυγμένο κόσμο.

του John Authers, Investment Editor

από την στήλη The Short View

Μπορεί να μοιάζει με μακρινή ανάμνηση πια, αλλά όταν η Federal Reserve άρχισε να μειώνει τα επιτόκια πριν πέντε μήνες, ενέπνευσε παγκόσμιο ράλι.

Ηταν ένα ράλι ιδιαίτερα εμφανές στις αναδυόμενες αγορές. Το σκεπτικό ήταν ότι επαναλαμβανόταν το 1999, όταν οι έκτακτες μειώσεις επιτοκίων που δρομολόγησε η αμερικανική κεντρική τράπεζα για να αποσοβηθεί η κρίση (η κατάρρευση της Long Term Capital Management) δημιούργησαν φούσκα σε κλάδους που δεν χρειάζονταν φθηνότερο χρήμα.

Οι τεχνολογικές μετοχές του 1999 είναι οι αναδυόμενες αγορές ”Bric” -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα- του 2007.

Το ράλι αποδείχθηκε κούφιο. Οι μετοχές στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν επιστρέψει στα χαμηλά του Αυγούστου. Αλλά οι Bric παραμένουν σε πολύ καλή διάθεση και ο δείκτης MSCI Bric έχει ενισχυθεί 43% από τότε που άρχισε τις μειώσεις επιτοκίων η Fed.

Πρόκειται για την έκφραση της θεωρίας της ”αποσύνδεσης” -ότι δηλαδή οι Bric έχουν δικές τους πηγές ανάπτυξης και θα είναι συγκριτικά απρόσβλητες στην αμερικανική ύφεση. Οι αναδυόμενες αγορές που είναι πιο στενά δεμένες με τις ΗΠΑ, όπως η Νότιος Κορέα και το Μεξικό, έχουν δραματική υποεμφάνιση.

Εάν η Κίνα και η Ινδία συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ζητούν προϊόντα όπως σήμερα, η αποσύνδεση θα δώσει φιλί ζωής στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα αποσυνδεθούν και τα σημάδια είναι διττά. Η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών φαίνεται στην ζήτηση για εμπορεύματα. Ο δείκτης ναύλων Baltic Dry, που αποτυπώνει την ζήτηση στην ναυτιλία, κέρδισε 150% κάποια στιγμή πέρσι, αλλά κινείται σήμερα 33% χαμηλότερα από το ζενίθ του, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση υποχωρεί. Οι απώλειες στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων δείχνουν τις ίδιες ενδείξεις.

Ακόμη κι αν οι Bric έχουν πράγματι αποσυνδεθεί, η ανάπτυξή τους δεν είναι εντελώς αθώα. Μπορεί να τροφοδοτήσουν πληθωρισμό και να περιορίσουν τις δυνατότητες δράσης των κεντρικών τραπεζών. Ο δείκτης DJ-AIG αγροτικών εμπορευμάτων έχει ενισχυθεί 40% από τον Μάιο. Κι αυτό είναι πρόβλημα για τις ίδιες τις Bric (η Κίνα επέβαλε χθες νέα μέτρα συγκράτησης της πιστωτικής επέκτασης) καθώς και για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Για την ώρα πάντως, οι Bric κάνουν πάρτι, όπως το 1999.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v