Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δυσοίωνο ξεκίνημα του 2008

Το 2008 ξεκίνησε με τις… χειρότερες προθέσεις, επισημαίνει ο αρθρογράφος των ”F.T.”, κ. John Authers. Πετρέλαιο στα 100 δολάρια, ράλι στον χρυσό, βύθιση δολαρίου. Κάποια στιγμή θα έρθει και η ισορροπία. Το ζητούμενο όμως είναι εάν αυτό θα συμβεί έγκαιρα.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Μέχρι στιγμής όλα είναι άσχημα. Το 2008 δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με χειρότερο τρόπο.

Η πρώτη συνεδρίαση του έτους στις ανεπτυγμένες αγορές είχε όλα τα χαρακτηριστικά και τις επιπλοκές του 2007: άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, ράλι χρυσού, πτώση μετοχών, με εξαίρεση τους ενεργειακούς τίτλους.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και η πορεία του κλάδου μεταποίησης στις ΗΠΑ ήταν πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο, δείχνοντας ότι όντως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τον Δεκέμβριο, όπου κατέστη φανερό ότι τα μέλη της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας ανησυχούν για την οικονομία –και ως εκ τούτου είναι περισσότερο πρόθυμα να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις επιτοκίων– δεν φαίνεται να είχε και τόσο σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά.

Άλλωστε, η ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση νωρίτερα από τα πρακτικά της Fed ήταν αρκετή για να πείσει την αγορά ότι η τράπεζα δεν μπορεί παρά να προχωρήσει και σε νέα μείωση επιτοκίων.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν άσχημες ειδήσεις για το δολάριο. Μπορούν να ερμηνευτούν ως εμφανείς ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον φόβο ύφεσης, εξαιρουμένης πάντως της τιμής του πετρελαίου, η άνοδος του οποίου αποδόθηκε στις νέες ταραχές στη Νιγηρία.

Ταυτόχρονα, όλα τα παραπάνω θυμίζουν αρκετά το 2001, όταν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους τα στοιχεία για τη μεταποίηση που είχαν ανακοινωθεί ήταν επίσης απογοητευτικά. Τότε, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση, η Fed προχώρησε σε αιφνίδια μείωση επιτοκίων.

Σαφώς είναι δύσκολο να τα αντέξεις όλα αυτά. Η καλύτερη περίπτωση για να ελπίζεις είναι ότι θα υπάρξει σταδιακή σταθεροποίηση των αγορών. Φθηνότερο δολάριο και χαμηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν την αμερικανική οικονομία. Τα εμπορεύματα θα φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε θα είναι απαγορευτικό για τους καταναλωτές να τα αποκτήσουν.

Κάποια στιγμή όλα τα παραπάνω θα συμβούν. Το ζήτημα είναι να μαντέψουμε την ακριβή στιγμή.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v