Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο ωθεί στα ”καταφύγια” πετρελαίου-χρυσού

Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα 100 δολάρια και ο χρυσός ανήλθε σε ιστορικό υψηλό, καθώς η αδυναμία του δολαρίου ώθησε τους επενδυτές στα καταφύγια των εμπορευμάτων. Το πετρελαϊκό ράλι προκάλεσε ψυχρολουσία στην Wall και ο Dow Jones έκανε το χειρότερο ”ποδαρικό” από το 1983.

των Javier Blas από το Λονδίνο και Michael Mackenzie από την Νέα Υόρκη

Οι τιμές του αργού πετρελαίου άγγιξαν παροδικά το ορόσημο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι και οι τιμές του χρυσού ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές έριξαν τα κεφάλαιά τους στα εμπορεύματα, εξαιτίας φόβων για την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου.

Το πετρελαϊκό ράλι προκάλεσε ψυχρολουσία στο χρηματιστήριο κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2008, με τον Dow Jones να κλείνει 1,7% χαμηλότερα, με το χειρότερο ”ποδαρικό” μετά την πτώση 1,9% στην πρώτη συνεδρίαση του 1983.

Το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ και του γεν μετά από έρευνα που έδειξε ότι ο κλάδος μεταποίησης των ΗΠΑ διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Federal Reserve θα υποχρεωθεί να χαμηλώσει τα επιτόκια για να απαντήσει στην οικονομική αδυναμία, αυξάνοντας ενδεχομένως τις πτωτικές πιέσεις στο δολάριο.

Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για το πετρέλαιο προκλήθηκαν μιας μόνο συναλλαγής δύο ανεξάρτητων traders – που εκτιμάται ότι είναι ντόπιοι- στο χρηματιστήριο Nymex, σύμφωνα με πηγές.

Πριν από αυτή τη συναλλαγή, το πετρέλαιο κινείτο στα 99,53 δολ. ανά βαρέλι. Παρά τις αμφιβολίες όσον αφορά την εν λόγω συναλλαγή, το αργό πετρέλαιο έκλεισε 3,64 δολ. υψηλότερα στα 99,62 δολ. στη Νέα Υόρκη. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος George W. Bush δεν θα αξιοποιήσει τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα και εστιάζει σε άλλες μεθόδους αύξησης της παροχής πετρελαίου στην αμερικανική αγορά.

Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης Δεκεμβρίου διολίσθησε στις 47,7 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2003 και αρκετά χαμηλότερα από το 50,8 του Νοεμβρίου. Κάθε μέγεθος κάτω από το 50 υποδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας και ιστορικά θεωρείται προοίμιο ύφεσης.

Ο TJ Marta, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της RBC Capital Markets στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: ”Τυχόν περαιτέρω διολίσθηση κάτω από το 45 θα υποδείξει συσχέτιση με τις υφέσεις του 1990-91 και 2001.”

Η δημοσίευση των πρακτικών από την συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, που έγινε χθες, αποκάλυψε ότι οι ρυθμιστές ”συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί στις οικονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές.” Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα μέλη της επιτροπής ”είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν την στάση της νομισματικής πολιτικής, εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης ή πληθωρισμού.”

Οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, πιέζοντας το yield του διετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου χαμηλότερα στο 2,88 τοις εκατό από 3,02 τοις εκατό. Τα futures των επιτοκίων έχουν πλήρως προεξοφλήσει μείωση του επιτοκίου της Fed κατά 0,25 μονάδες στο 4% στην συνεδρίαση στα τέλη του μήνα.

Το δολάριο διολίσθησε στα 1,4750 έναντι του ευρώ. Τον χρυσό ώθησαν και οι πολιτικές αναταραχές στο Πακιστάν και η αναζήτηση καταφυγίου από μέρους των επενδυτών έναντι του πληθωρισμού και της πτώσης του δολαρίου. Οι τιμές spot του μετάλλου στο Λονδίνο ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ των 861,10 δολ. ανά ουγγιά, υψηλότερα από το προηγούμενο ζενίθ των 850 δολ. ανά ουγγιά του Ιανουαρίου 1980.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v