Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Κουβέιτ αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ

Σε αναζήτηση επενδυτικών και κυρίως φθηνών ευκαιριών στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην αγορά subprime, βρίσκεται η Kuwait Investment Authority, η οποία διαθέτει κεφάλαια ύψους 231 δισ. δολαρίων, ”έτοιμα” για ”μακροχρόνιες, επενδυτικές δεσμεύσεις”.

της Henny Sender από τη Ν. Υόρκη

Η Kuwait Investment Authority (KIA), ακολουθεί το παράδειγμα των ”συναδέλφων” της στη Μέση Ανατολή και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ, υπό το φως της κρίσης στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων.

Διαθέτοντας 213 δισ. δολάρια το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κουβέιτ (Sovereign Wealth Fund – SWF), διαθέτει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό καθώς οι όποιες επενδύσεις του εξαρτώνται από την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας και όχι της βασιλικής οικογένειας που διοικεί το εμιράτο.

”Βρισκόμαστε στην κορυφή του κυκλώνα”, υποστηρίζει ο Bader Al-Sa’ad, επικεφαλής της KIA στους ”Financial Times”, προσθέτοντας ότι ”δεν αναμένουμε περαιτέρω υποχώρηση τιμών”.

Ο κ. Al-Sa’ad, υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τις επενδύσεις της KIA, καθώς επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί, λόγω της κρίσης.

”Η Abu Dhabi Investment διάλεξε την καλύτερη στιγμή για να επενδύσει στη Citi”, τονίζει αναφερόμενος στην απόφαση του επενδυτικού βραχίονα του Αμπού Ντάμπι να επενδύσει 7,5 δισ. δολάρια, μέσω μετατρέψιμων ομολόγων στην Citi. ”Νομίζω ότι θα πρέπει και εμείς να κινηθούμε με ταχύτητα”.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η KIA ”διατρέχει” την Ασία σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, με κύριος στόχους της τραπεζικούς ομίλους στην ευρύτερη περιοχή.

Η KIA έχει, ήδη, αποκομίσει τεράστια κέρδη από την επένδυση 700 εκατ. δολαρίων στην Industrial and Commercial Bank of China.

Όμως οι ασιατικές τράπεζες θεωρούνται ακριβές, σε πλήρη αντίθεση με αυτές Ευρώπης και ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την κρίση στις αγορές χρήματος.

Ο κ. Al-Sa’ad τονίζει ότι τα SWFs είναι επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα, καθώς δεν χρησιμοποιούν σε υ ψηλό βαθμό μόχλευση.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v