Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προοπτικές του δολαρίου το 2008

Αντικρουόμενες οι απόψεις των αναλυτών για το δολάριο εντός του 2008. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα κατορθώσει να ”μαζέψει” τις απώλειές του, ενώ άλλοι τονίζουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να κυμαίνεται μεταξύ του 1,40 και 1,50 δολαρίου και στο τρέχον έτος.

του Peter Garnham

Το δολάριο θα διολισθήσει και το 2008, αν και δεν θα χαθεί, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς των διεθνών αγορών συναλλάγματος.

Το 2007 το δολάριο υποχώρησε, πιεζόμενο από ένα βλαβερό σύνολο αρνητικών κυκλικών αλλά και διαρθρωτικών παραγόντων.

Στους παραπάνω παράγοντες περιλαμβάνονταν η υποχώρηση της ανάπτυξης και η μείωση της διαφοράς στα επιτόκια Fed και ΕΚΤ αλλά και σε σχέση με την υπόλοιπη υφήλιο, καθώς και οι έντονες ανησυχίες για την υγιή πορεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η αλλαγή στη σύσταση των συναλλαγματικών αποθεμάτων αρκετών κεντρικών τραπεζών, οι οποίες απομακρύνονται από το δολάριο, αλλά και η πιθανότητα διακοπής του συνδέσμου μεταξύ δολαρίου και αρκετών νομισμάτων της Μ. Ανατολής οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η πώληση δολαρίων ήταν η καλύτερη επενδυτική στρατηγική.

Ο κ. Mitul Kotecha, αναλυτής της Calyon, τονίζει ότι οι κίνδυνοι για το δολάριο ήταν υπερβολικοί, αλλά έχουν ήδη αποτυπωθεί στην αποτίμησή του. Το μέλλον, προσθέτει, του νομίσματος θα εξαρτηθεί από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Εάν η υποχώρηση των ΗΠΑ μετατραπεί σε ύφεση, τότε οι προοπτικές του δολαρίου δεν είναι διόλου ευοίωνες. Πάντως φροντίζουν να επισημάνουν ότι η διαφαινόμενη νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed και το αδύναμο δολάριο θα στηρίξουν την εξαγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ, γλιτώνοντας την οικονομία τους από την ύφεση.

”Πιστεύουμε ότι η υφήλιος δεν θα κατορθώσει να αποσχιστεί από τη χαλάρωση της αμερικανικής ανάπτυξης, καθώς οι προοπτικές ανά τον κόσμο υποβαθμίζονται, γεγονός το οποίο τελικώς μπορεί να αποβεί ευεργετικό για το δολάριο”, υποστηρίζει ο κ. Kotecha.

Από την πλευρά του, ο κ. Hans Redeker, της BNP Paribas, υποστηρίζει ότι η πτώση του δολαρίου οφείλεται στην αντίληψη ότι η υφήλιος έχει αποκοπεί σημαντικά από τις ΗΠΑ και την οικονομία τους.

”Έπειτα από αρκετά χρόνια που ήμαστε απαισιόδοξοι για το δολάριο, αρχίζουμε σταδιακά να αλλάζουμε στάση”, τονίζει ο κ. Redeker, προσθέτοντας: ”Η υποχώρηση του δολαρίου, ιδιαίτερα μεταξύ Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2007 είχε βασιστεί στην αντίληψη ότι η υφήλιος έχει αποσχιστεί από τις ΗΠΑ. Καθώς όμως αυτή η αντίληψη τείνει να διαψευστεί, το δολάριο θα αρχίσει να ανακάμπτει”.

Σύμφωνα με τον κ. Redeker, οι Αμερικανοί έχουν τοποθετήσει περίπου 300 δισ. δολάρια σε επενδύσεις εκτός ΗΠΑ. Μόλις, όμως, το δολάριο αρχίσει να ανακάμπτει θα αλλάξουν σημαντικό μέρος αυτών των τοποθετήσεων, στηρίζοντας περαιτέρω το αμερικανικό νόμισμα.

Από την πλευρά του, ο κ. David Woo, της Barclays Capital, θεωρεί ότι το ευρώ θα κινηθεί εντός του 2008 μεταξύ του 1,40 και 1,50 δολαρίου, υπογραμμίζοντας πως οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η στερλίνα και το καναδικό δολάριο θα επηρεαστούν πολύ περισσότερο από τη χαλάρωση της αμερικανικής ανάπτυξης.

Σχετικά με το γεν, οι αναλυτές θεωρούν ότι θα επωφεληθεί από τη χαλάρωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης εντός του 2008. Άλλωστε, κάθε φορά που η παγκόσμια οικονομία ”τρέχει”, το γεν δεν εμφανίζει καλή πορεία.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v