Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις των FT για το 2008

Πρόεδρο Clinton στις ΗΠΑ, Google στα 1.000 δολ., πετρέλαιο στα 100 δολ., αλλά όχι ύφεση στις ΗΠΑ και μείωση του επιτοκίου του ευρώ. Τέτοιες είναι οι μαντεψιές των αρθρογράφων των F.T. για το 2008.

Οι αρθρογράφοι των ”F.T.” έκαναν πολύ επιτυχείς προβλέψεις για το 2007. Οπότε τους ζητήσαμε τις μαντεψιές τους και για το 2008, να διακινδυνεύσουν δηλαδή για ακόμα μία φορά να ταπεινωθούν στην προσπάθεια να δοξαστούν.

Πέρυσι, ο κ. Edward Luce προέβλεψε την πολιτική τροχιά του κ. Barack Obama με εξαιρετική διαύγεια, κατώτερη μόνο από εκείνη του κ. Christopher Brown-Humes, που προέβλεψε την καμπή του πιστωτικού κύκλου. Ο άνθρωπος αξίζει μπόνους 1 εκατ. δολ. Ο κ. John Thornhill έκανε πρόβλεψη για τη νίκη του κ. Nicolas Sarkozy στην προεδρική αναμέτρηση της Γαλλίας και ο κ. David Gardner είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτεθούν στο Ιράκ. Λιγότερο επιτυχής ήταν η πρόβλεψη ότι το δολάριο θα παραμείνει δυνατό και πολύ περισσότερο η -δική μου, αδημοσίευτη ευτυχώς- εκτίμηση ότι η Νέα Ζηλανδία θα κερδίσει τη Γαλλία στο Rugby World Cup.

Robin Harding.

Θα συνεχιστεί η πιστωτική αποστράγγιση;

Ναι. Το καλό είναι ότι οι τράπεζες και οι ρυθμιστές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ακόμη όμως και αν τα προβλήματα παραμείνουν περιορισμένα στα υψηλής επικινδυνότητας στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ -πράγμα καθόλου βέβαιο-, θα περάσουν πολλοί ακόμη μήνες μέχρι να εκτονωθούν όλες οι ζημίες στο σύστημα. Στο κάτω-κάτω οι ζημίες από το subprime είναι πολύ μεγάλες, στα 200 δισ. δολ. ή και περισσότερες. Και καθώς θα πλήξουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι χρηματοοικονομικοί οίκοι θα πιεστούν να μειώσουν τον δανεισμό το 2008.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το μέγεθος της διάχυσης της κρίσης. Αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα και σε άλλου είδους στεγαστικές πιστώσεις, καθώς και σε χρεόγραφα πιστωτικών καρτών και εμπορικών ακινήτων, που μπορεί να δημιουργήσουν 200 δισ. δολ. επιπλέον ζημίες.

Στο εφιαλτικό σενάριο θα κηρύξουν αδυναμία αποπληρωμής των πιστώσεών τους οι επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται τέτοια προοπτική. Εάν όμως η οικονομία των ΗΠΑ διολισθήσει σε ύφεση, θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιχειρηματικών χρεοστασίων –δημιουργώντας περισσότερες ζημίες στις τράπεζες και ανοίγοντας δεύτερο κεφάλαιο στην Ιστορία του πιστωτικού κραχ. Gillian Tett

…δημιουργώντας bear market στις μετοχές;

Τα χρηματιστήρια είναι πιθανό το 2008 να υποχωρήσουν από τα επίπεδα στα οποία έκλεισαν την περυσινή χρονιά, αλλά θα πρέπει να διολισθήσουν περισσότερο από 20% από τα πρόσφατα ζενίθ τους, για να υπάρξει πλήρης bear market. Το α’ εξάμηνο θα είναι δύσκολο, καθώς τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να πλήττονται από τις δονήσεις της πιστωτικής αγοράς και γιατί οι φόβοι σχετικά με ύφεση στις ΗΠΑ και στη Βρετανία υποβαθμίζουν τις προοπτικές για εταιρική κερδοφορία.

Υπάρχουν όμως και υπέρ: προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, χάρη στους εύρωστους ισολογισμούς, και νέες κινήσεις των εθνικών επενδυτικών κεφαλαίων για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών και εταιριών. Οι μετοχικές αποτιμήσεις, σε σχέση με τα ομόλογα, θα είναι επίσης υποστηρικτικές. Με συμμάχους αυτούς τους παράγοντες, οι μετοχές θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην πιστωτική δυσθυμία –ίσως και να αποκομίσουν κάποια κέρδη στη διάρκεια του 2008.

Christopher Brown-Humes

Θα διασπαστεί η Citigroup;

Όχι. Ο κ. Vikram Pandit, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, ίσως μπει στον πειρασμό να διαλύσει την εταιρία που συναρμολόγησε ο Sandy Weill. Τα προβλήματα της Citigroup το 2007, που οδήγησαν στην αποχώρηση του κ. Chuck Prince, έχουν δημιουργήσει το ερώτημα μήπως τελικά είναι πολύ μεγάλη για να τη διαχειριστεί κάποιος.

Ο κ. Pandit είναι θέσει επενδυτικός τραπεζίτης, όπως και ο Sir Win Bischoff, ο πρόεδρος της Citi. Και οι δύο γνωρίζουν ότι μπορεί να ωθήσουν βραχυπρόθεσμα υψηλότερα τις μετοχές της Citi εάν απεκδυθούν την επενδυτική της τράπεζα. Υπάρχουν όμως εμπόδια: θα πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα κεφάλαια και οι φόροι παραμένουν ένα σοβαρό ζήτημα. Εξάλλου, ο κ. Pandit θα συνειδητοποιήσει ότι, εάν η Citi δεν υπήρχε, κάποιος θα προσπαθούσε να την εφεύρει: οι χρηματοοικονομικοί οίκοι ενοποιούνται. Το πρόβλημα της Citi είναι ότι υπάρχει αλλά δεν δουλεύει αρκετά καλά.

John Gapper

Η κ. Hillary Clinton θα γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ;

Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα κερδίσει τις εκλογές (τόσο μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια απέναντι στην τωρινή κυβέρνηση) και υποψήφια αυτών θα είναι η κ. Clinton. Από την άλλη, βέβαια, τα καλά ποσοστά του κ. Barack Obama στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι όσο τον γνωρίζουν τόσο τον συμπαθούν. Οι Αμερικανοί θέλουν αλλαγή κι αυτός είναι φρέσκος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για κόπωση με τους Clinton. Παρά τα πολλά ταλέντα της, η πρώην πρώτη κυρία δεν είναι φρέσκια και επαφίεται στη φήμη του συζύγου της όταν πηγαίνει κάτι στραβά στην εκστρατεία της.

Πάντως, οι πιθανότητες να πάρει η κ. Clinton το χρίσμα παραμένουν πολύ περισσότερες και ούτε ο κ. Obama μπορεί να ανατρέψει αυτό το αποτέλεσμα.

Clive Crook

Θα παραμείνει στην εξουσία ο κ. Pervez Musharraf;

Η δολοφονία της Benazir Bhutto καταδεικνύει το απρόβλεπτο της πολιτικής κατάστασης στο Πακιστάν. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Προέδρου κ. Pervez Musharraf στην εξουσία είναι πλέον λιγότερο ασφαλής. Άσχετα με το τι πραγματικά συνέβη, οι υποστηριχτές του στρατηγού στις ΗΠΑ και στον πακιστανικό στρατό ίσως αποφασίσουν ότι είναι πολύ ξεθωριασμένος και διχαστικός ώστε να αξίζει πλέον την υποστήριξή τους. Είναι αναπόφευκτο να ακολουθήσει περίοδος αστάθειας και υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο κ. Musharraf να μην είναι Πρόεδρος μέχρι το τέλος του έτους.

Gideon Rachman

Τι θα κάνει ο κ. Vladimir Putin?

Ο κ. Putin επέλεξε τον στενό του συνεργάτη και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Dmitry Medvedev, ως υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Με δεδομένη τη δημοφιλή παρουσία του κ. Putin και την υποστήριξη του Κρεμλίνου, ο κ. Medvedev θα κερδίσει με τεράστια διαφορά. Και στη συνέχεια θα κάνει πρωθυπουργό του τον κ. Putin.

Σε αυτό το σημείο το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του κ. Putin, ίσως ψηφίσει αναθεώρηση του συντάγματος, μεταφέροντας εξουσίες από τον Πρόεδρο στον πρωθυπουργό. Ακόμα και αν δεν το κάνει, η πραγματική εξουσία παραμένει στα χέρια του κ. Putin. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να γίνει δικτάτορας: η εξουσία παραμένει μοιρασμένη στις ανταγωνιστικές ομάδες του Κρεμλίνου, που οφείλουν την υποστήριξή τους, αλλά όχι υποταγή στον Πρόεδρο.

Stefan Wagstyl

Ο κ. Nicolas Sarkozy;

Αν κάποιος παρατηρήσει τον κ. Nicolas Sarkozy να διοικεί τη Γαλλία, είναι σαν να βλέπει έναν άνθρωπο να ανάβει συνέχεια σπίρτα σε μια αποθήκη γεμάτη φωτοβολίδες: κυριαρχεί το χρώμα, ο θόρυβος και ο ενθουσιασμός, αλλά κι ένας φόβος ότι τα πάντα μπορεί να εκραγούν. Η καθοριστική σπίθα ίσως προκληθεί από τη δέσμευσή του να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας της χώρας. Ίσως από την προσπάθεια μείωσης των επιδομάτων του Δημοσίου. Ίσως και από την εξωτερική πολιτική. Πάντως. ο κ. Sarkozy διαθέτει τις πηγαίες ιδιότητες να επικοινωνεί με τους συμπατριώτες του και να ξεπερνά με χάρη τα προβλήματα. Οι Γάλλοι τον ψήφισαν για να αλλάξει τη χώρα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι να μην αναλάβει κανέναν κίνδυνο. Θα δούμε πολλά πυροτεχνήματα το 2008, όμως κανένα μάλλον δεν θα είναι μοιραίο.

John Thornhill

Θα περάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια;

Ναι. Τα 100 δολάρια αποτελούν φράγμα για την τιμή του πετρελαίου, τιμή στην οποία το προϊόν έφτασε δύο φορές φέτος, αλλά δεν ξεπέρασε ακόμη. Με τόση μεταβλητότητα, όμως, και τον OPEC να μη δείχνει διατεθειμένος να κρατήσει τα 90 δολάρια, θα είναι δύσκολο να μη σπάσει το φράγμα μέσα στο έτος. Ωστόσο, καθώς θα διανύουμε το 2008, η αποδυνάμωση της ανάπτυξης θα έχει επίπτωση στη ζήτηση του πετρελαίου, ακόμη και στην Κίνα, στην οποία συντελείται η μεγαλύτερη αύξησης της ζήτησης. Το πετρέλαιο πιθανότατα θα κλείσει τη χρονιά χαμηλότερα απ’ όπου ξεκίνησε.

Ed Crooks

Θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα βρεθούν στο χείλος της ύφεσης στις αρχές του 2008, αλλά μάλλον θα τη γλιτώσουν, χάρη εν μέρει στις εύρωστες εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως και να έχει, η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα και θα διανύσει ένα μεγάλο διάστημα αδύναμης ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια του οποίου θα είναι ευάλωτη σε τυχόν νέα οικονομικά σοκ.

Οι τιμές των σπιτιών θα συνεχίσουν να πέφτουν σε όλη τη χώρα, με μεγάλες μειώσεις στην Καλιφόρνια και στη Φλόριντα. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση στην καταναλωτική ψυχολογία εν μέρει θα ισοφαριστεί από την επαρκή εταιρική κερδοφορία και την ανθεκτική αγορά εργασίας. Η ανεργία θα αυξηθεί αλλά όχι πολύ. Η Federal Reserve ίσως τελικά μειώσει τα επιτόκια περισσότερο απ’ όσο πίστευε ότι θα πράξει, όμως τα περιθώριά της θα παραμείνουν περιορισμένα εξαιτίας των πληθωριστικών κινδύνων, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων θα παραμείνουν ανοδικές.

Krishna Guha

Τι θα γίνει με τα επιτόκια της ευρωζώνης;

Θα πέσουν, μπορεί όμως και όχι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επιθετικές διαθέσεις στο κλείσιμο του έτους. Ο πληθωρισμός κινείται πολύ υψηλότερα από την καθησυχαστική ζώνη και τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει εύρωστη. Αν συνεχιστεί αυτό, η ΕΚΤ υπάρχει πιθανότητα να αυξήσει το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος. Βέβαια, η ΕΚΤ ευχαρίστως θα προτιμούσε να μην κάνει τίποτα για ένα μεγάλο διάστημα, αφήνοντας το επιτόκιο του ευρώ στο 4%.

Όμως, ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2008 και η ΕΚΤ ίσως αποδειχτεί υπεραισιόδοξη για την ανάπτυξη. Η αδύναμη αμερικανική οικονομία και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, εξαιτίας της πιστωτικής αποστράγγισης, θα έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Ακόμα μία εκτίναξη του ευρώ και θα μειωθεί η επιθετικότητα της ΕΚΤ και.. ποιος ξέρει τι ακόμα μέλλει να συμβεί. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά θα υποχωρούν, η ΕΚΤ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων.

Ralph Atkins

Η Κίνα θα ανατιμήσει το ρενμπίνμπι;

Όχι. Οι κινεζικές αρχές θα συνεχίσουν να επιτρέπουν τη μετρημένη ανατίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά δεν θα επιτρέψουν τη μεγάλη ανατίμηση που ζητούν οι εμπορικοί εταίροι της.

Είναι πιθανόν να υπάρξει ταχύτερη ανατίμηση έναντι του δολαρίου το 2008, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από το εξωτερικό και τη νέα εκτίναξη στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος –ίσως και στα 2.000 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση έχει σε μεγάλη υπόληψη την ταχεία ανάπτυξη που φέρνει το φθηνό νόμισμα και πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις πληθωριστικές επιπτώσεις. Εν ευθέτω χρόνω η Κίνα θα υποχρεωθεί να επιτρέψει ταχύτερη ανατίμηση. Αλλά μόνο μια μεγάλη πληθωριστική έκρηξη θα την επιβάλλει στο 2008.

Martin Wolf

Πού θα φτάσει η Google;

Το μεγαθήριο Google θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας το μερίδιο της μηχανής αναζήτησης στο 75% της παγκόσμιας πίτας, τα έσοδά της στα 18 δισ. δολ. και την τιμή της μετοχής της σε περισσότερα από 1.000 δολάρια. Τώρα που έχει αφήσει πίσω τη Microsoft και τη Yahoo και έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναπτυχθεί αναλογικά χωρίς να χάνει πουθενά, μια σοβαρή οικονομική επιβράδυνση είναι το μόνο που την απειλεί.

Μέχρι το τέλος του έτους, η μαζική και αυξανόμενη επιρροή της Google θα φέρει την αλλαγή στο online τοπίο. Το πρώτο αποτέλεσμα θα είναι να επιδοθούν στον χορό των συγχωνεύσεων οι Microsoft, Yahoo, AOL και Ebay, καθώς οι ανταγωνίστριες εταιρίες στην αναζήτηση, στη διαφήμιση και στο εμπόριο θα προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα. Η αχίλλειος πτέρνα της Google θα αποκαλυφθεί όμως επίσης φέτος, καθώς θα κλιμακωθούν οι ανησυχίες για την προστασία των on line δεδομένων, με πρωτεργάτες τους Ευρωπαίους.

Richard Waters

Οι καλύτεροι Ολυμπιακοί της Ιστορίας στο Πεκίνο;

Με δεδομένα τα τεράστια πολιτικά και επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Το Πεκίνο ξαναχτίστηκε στην 10ετία που πέρασε. Οι χώροι όπως το στάδιο ”Φωλιά Πουλιού” και ”Νεροκύβος” είναι εκπληκτικά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Ο ενθουσιασμός του κόσμου και τα 7 εκατομμύρια φθηνά εισιτήρια διασφαλίζουν την πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η ανησυχία των οργανωτών είναι ακριβώς ο τεράστιος ενθουσιασμός για ένα γεγονός που διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο πάρτι του πολυπληθέστερου έθνους στον κόσμο. Δεν αρκεί η διοργάνωση να είναι η ”καλύτερη μέχρι σήμερα”. Κάθε απουσία τελειότητας θα προκαλέσει απογοήτευση.

Mure Dickie.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v