Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σ. Αραβία ”χτίζει” το Νο1 Sovereign Wealth Fund

Η Σαουδική Αραβία προβλέπεται να συστήσει το μεγαλύτερο εθνικό επενδυτικό κεφάλαιο στον κόσμο και να διαδραματίσει μαζί με τα υπόλοιπα SWFs Μέσης Ανατολής και Ασίας διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στη διοχέτευση κεφαλαίων προς τις δυτικές εταιρίες, ειδικά τους χρηματοοικονομικούς οίκους που πλήττονται από την κατάρρευση στην αμερικανική πιστωτική αγορά.

των Henny Sender και David Wighton από τη Νέα Υόρκη και Sundeep Tucker από το Χονγκ Κονγκ

Η Σαουδική Αραβία προγραμματίζει τη σύσταση εθνικού επενδυτικού κεφαλαίου που αναμένεται να ξεπεράσει το αξίας 900 δισ. δολ. του Αμπού Ντάμπι και να καταστεί το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Το νέο fund θα είναι ένας εξαιρετικός ανταγωνιστής των κρατικών sovereign wealth funds στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, που παίζουν έναν διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στη διοχέτευση κεφαλαίων προς τις δυτικές εταιρίες, ειδικά τους χρηματοοικονομικούς οίκους που πλήττονται από την κατάρρευση στα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια.

Η είδηση των σαουδαραβικών σχεδίων ανακοινώνεται λίγο μετά την απόφαση της Temasek από τη Σιγκαπούρη να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Merrill Lynch, που αφορούν σε μερίδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην καταπονημένη επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

Η Merrill και η Temasek διεξάγουν συνομιλίες που αφορούν σε συνεργασία, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές. Την Temasek προσέγγισαν επίσης ως πιθανό επενδυτή η UBS και η Morgan Stanley, αν και οι επενδυτικές τράπεζες στη συνέχεια υπέγραψαν συμφωνίες με την Government of Singapore Investment Corp. και την China Investment Corp. αντιστοίχως, με βάση τις πληροφορίες.

Σε αυτά τα μερίδια αποφεύχθηκαν τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα, αλλά οι επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία μπορεί να τεθούν περισσότερο στο μικροσκόπιο.

Το έργο αναμένεται να ανατεθεί στο Public Investment Fund της Σ. Αραβίας, που έχει εντολή να επενδύει μόνο εσωτερικά. Εν τω μεταξύ, τα πετρελαϊκά πλούτη της Σ. Αραβίας κατευθύνονται εν μέρει στην Κεντρική Τράπεζα του βασιλείου, τη Saudi Arabian Monetary Authority, και εν μέρει στα θησαυροφυλάκια της βασιλικής οικογένειας.

Μολονότι ο ισολογισμός της SAMA δημοσιοποιείται, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι τα στοιχεία καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του πλούτου της χώρας. Τα μυριάδες επενδυτικά οχήματα των διαφόρων μελών της βασιλικής οικογένειας ποτέ δεν ήταν διαφανή.

Μέχρι σήμερα, η επενδυτική πολιτική της SAMA είναι συντηρητική και περιορισμένη κυρίως σε επενδύσεις ομολόγων, ειδικά του αμερικανικού δημοσίου, και σε μετοχές. Σε αντίθεση, οι εντολές των περισσότερων ανταγωνιστών στον αραβικό κόλπο κατευθύνονται όλο και περισσότερο στις υψηλότερες αποδόσεις όταν ”ρέει” το πετρέλαιο, με επενδύσεις σε εναλλακτικά ενεργητικά όπως private equity και hedge funds.

Σε αντίθεση με τους γείτονές της, η Σ. Αραβία έχει αυξήσει τις επενδύσεις και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει φιλόδοξα έργα υποδομής. Ο βασιλιάς Abdullah της Σ. Αραβίας πιστεύεται ότι είναι βασικός χορηγός των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν ότι η στρατηγική της Merrill οδηγείται από τη Νέα Υόρκη, δίνοντας στον κ. John Thain, που διαδέχτηκε τον κ. Stan O’Neal ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτόν τον μήνα, μια ευκαιρία να ”βάλει το σημάδι του” από νωρίς στην τράπεζα.

Πάντως και ο κ. Bill McDonough, πρώην διοικητής της Federal Reserve Νέας Υόρκης, αναμένεται να παίξει επίσης βασικό ρόλο στις συνομιλίες.

Είναι ένας από τους 11 φωτισμένους του διεθνούς συμβουλευτικού πάνελ της Temasek, που περιλαμβάνει επίσης τον κ. David Bonderman, ιδρυτή της TPG, και τον κ. Ratan Tata, τον Ινδό βιομήχανο. Ο κ. McDonough είναι επίσης πρόσωπο με επιρροή στη Merrill Lynch, καθώς συμμετείχε πέρυσι στην τράπεζα ως αντιπρόεδρος και ειδικός σύμβουλος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v