Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Η Temasek συμμετέχει στο πάρτι της Wall

Επενδύσεις ύψους 25 δισ. δολαρίων πραγματοποίησαν τα SWFs Ασίας και Μέσης Ανατολής σε δυτικές εταιρίες σε διάστημα 30 ημερών. Η Temasek από τη Σιγκαπούρη ”δείχνει τον ορθό δρόμο” και οι υπόλοιποι προετοιμάζουν τη δική τους ανάλογη αντεπίθεση.

Μαζί με τη Merrill Lynch είναι τέσσερις. Οι τοποθετήσεις αρκετών δισ. δολαρίων της Temasek στις επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ ”ανεβάζουν” τις επενδύσεις κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (Sovereign Wealth Funds – SWFs) Ασίας και Μέσης Ανατολής στα 25 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Εκτός από τη Merrill, οι συγκεκριμένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει κεφάλαια σε Citigroup, UBS και Morgan Stanley.

Και υπάρχουν ακόμη πολλά κεφάλαια που έρχονται. Οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας διαθέτουν συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 3.800 δισ. δολαρίων, μέρος των οποίων διαχειρίζονται, πλέον, επενδυτικά funds.

Η Σιγκαπούρη, η οποία είναι ο αρχηγός του παιχνιδιού εδώ και δύο δεκαετίες, υπολογίζεται ότι διαθέτει 440 δισ. δολάρια σε δύο επιθετικά funds όπως τα Temasek και GIC.

Το επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας έχει χάσει 20% από την αρχική του επένδυση –την αγορά μεριδίου στην Blackstone– αλλά ακόμη και αυτή η πορεία αντικατοπτρίζει πόσο πολλά μετρητά διαθέτει.

Τα τρία δισ. δολάρια που επενδύθηκαν στην Blackstone και τα πέντε δισ. δολάρια που τοποθετήθηκαν στη Morgan Stanley είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Πού θα γίνει η επόμενη επένδυση; Τράπεζες και χρηματοοικονομικοί όμιλοι βρίσκονται στο επίκεντρο. Σε πλήρη αντίθεση με αρκετούς κλάδους, διαπραγματεύονται με χαμηλό P/E. Παράλληλα με ενέσεις ρευστότητας μέσω μετατρέψιμων ομολόγων, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Morgan Stanley, διαθέτουν και επιπλέον πλεονεκτήματα.

Με κουπόνι 9%, προσφέρει πολύ καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα.

Στην περίπτωση, πάντως, της Κίνας αναμένεται ότι θα υπάρξουν επενδύσεις και σε άλλους κλάδους: Τεχνολογία και πρώτες ύλες. Βέβαια η διάθεση για ενίσχυση του προστατευτισμού μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του τρόπου δράσης των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

Ανεξάρτητα, πάντως, του τι θα συμβεί, το βέβαιο είναι ότι λεγεώνες από συμβούλους, τραπεζίτες και πιθανούς χρηματοδοτούμενους θα ”χτυπήσουν” την πόρτα της Ασίας εντός του 2008.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v