Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SWFs εναντίον… Warren Buffett

Με την οικονομία να επιβραδύνεται, τα σύννεφα να καλύπτουν την πιστωτική αγορά και όλο και περισσότερες εταιρίες να ψάχνουν για ρευστό, ένας επενδυτής του επιπέδου του κ. Warren Buffett νιώθει σαν παιδάκι σε ζαχαροπλαστείο. Αυτή τη φορά, όμως, τη δόξα του ”μάγου της Ομάχα” φαίνεται ότι θα κλέψουν τα SWFs Ασίας και Μέσης Ανατολής.

του Francesco Guerrera

από τη στήλη The Short View

Αυτή την εποχή, λυπόμαστε τον κ. Warren Buffett.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας επενδυτής με περιουσία 52 δισ. δολαρίων δεν γίνεται εύκολα αντικείμενο δυσμενών συγκρίσεων. Στο τρέχον επενδυτικό περιβάλλον, όμως, είναι δύσκολο να μην εκφράσουμε τη συμπάθειά μας για τον ”μάγο της Ομάχα”.

Καθώς επιβραδύνεται η οικονομία, τα σύννεφα σκεπάζουν την πιστωτική αγορά και όλο και περισσότερες εταιρίες ψάχνουν για ρευστό, ένας επενδυτής αξίας του επιπέδου του κ. Buffett νιώθει σαν παιδάκι σε ζαχαροπλαστείο.

Την ώρα όμως που ο κ. Buffett ετοιμαζόταν να εκμεταλλευτεί την επιδείνωση του κλίματος, έρχονται τα εθνικά επενδυτικά κεφάλαια, τα sovereign wealth funds, να κλέψουν τη δόξα. Η απόφαση της China Investment Corporation να επενδύσει 5 δισ. δολ. από τα αποθέματα συναλλάγματος της Κίνας στη Morgan Stanley φέρνει το σύνολο που έχει επενδυθεί από κρατικά κεφάλαια σε δυτικούς οίκους οι οποίοι αναζητούν ρευστό σε 70 δισ. δολάρια.

Κανείς δεν ξέρει εάν ο ”μάγος” θα αγόραζε κάποιο από τα μερίδια που αγόρασαν τα sovereign wealth funds. Αλλά 20 χρόνια πριν, η Salomon Brothers είχε προσφύγει στον κ. Buffett όταν χρειαζόταν βοήθεια. Πριν από 20 μέρες, ο ρόλος του λευκού ιππότη της Citigroup, της διαδόχου της Salomon, έπεσε στο κεφάλαιο του Αμπού Ντάμπι που έχει συνεταίρος με 7,5 δισ. δολ. χωρίς να εξασφαλίσει ούτε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο σε αντάλλαγμα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι διοικητές επιχειρήσεων λατρεύουν τα sovereign funds. Σε αντίθεση με τον κ. Buffett, έναν καυστικά ευφυή, σχολαστικό με την εταιρική διοίκηση και την καλή διαχείριση, γεννημένο ηγέτη, προσφέρουν στους διευθύνοντες συμβούλους την ελκυστική προοπτική να λάβουν ρευστό χωρίς να παραχωρήσουν καμία εξουσία.

Η επενδυτική διαίσθηση του κ. Buffett πρακτικά διασφαλίζει ότι θα βρει καλές ευκαιρίες, μακριά από τον συνωστισμένο χώρο των sovereign wealth funds. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι επενδυτές που ακολουθούν κάθε βήμα του είναι αναμενόμενο να μη στείλουν πολλές ευχετήριες κάρτες φέτος στην Κίνα και στη Μέση Ανατολή.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v