Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αναδυόμενες αγορές οδήγησαν σε ρεκόρ τα IPOs

Οι δημόσιες εγγραφές στις αναδυόμενες αγορές ήταν αυτές που βοήθησαν ώστε η αξία των IPOs για το 2007 να φτάσει στο εντυπωσιακό ποσό των 321,5 δισ. δολαρίων, με ετήσια άνοδο 17%. Την παράσταση έκλεψε ο κλάδος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

του Richard Morarjee από το Λονδίνο

Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από δημόσιες εγγραφές το 2007 διαμορφώθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ, βοηθούμενα από αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Dealogic.

Το 2007, τα συνολικά κεφάλαια από δημόσιες εγγραφές έφτασαν στο επίπεδο των 321,5 δισ. δολαρίων, με άνοδο 17% σε σύγκριση με τα 267,8 δισ. δολάρια του 2006.

Μάλιστα στο δ’ τρίμηνο καταρρίφθηκε ένα ακόμη ρεκόρ, με την αξία των δημόσιων εγγραφών να φτάνει στα 117,9 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι οι αγορές βρέθηκαν αντιμέτωπες με το σοκ της πιστωτικής κρίσης.

Οι αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως οι επονομαζόμενες BRIC, δηλαδή οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα ήταν αυτές που οδήγησαν σε νέα ρεκόρ τη δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών.

Τα IPOs από τις χώρες BRIC ενισχύθηκαν 39% για το 2007, ενώ η αντίστοιχη άνοδος το 2006 είχε διαμορφωθεί στο 32%.

”Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των αναδυόμενων αγορών συνέχισαν την ανοδική πορεία τους και μετά την κατάρρευση του καλοκαιριού”, επισημαίνει ο κ. John Crompton, επικεφαλής μετοχικών αγορών για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της Merrill Lynch.

Σε επίπεδο συγκέντρωσης κεφαλαίων τα επτά από τα 10 μεγαλύτερα IPOs προήλθαν από τις αναδυόμενες αγορές, με κορυφαία εξ αυτών τη δημόσια εγγραφή της ρωσικής χρηματοοικονομικής εταιρίας VTB, στα οκτώ δισ. δολάρια.

Οι ρωσικές εταιρίες που προχώρησαν σε δημόσια εγγραφή συγκέντρωσαν 18,2 δισ. δολάρια σε 18 IPOs το 2007, ήτοι κατά 14,5% υψηλότερα από τα 15,9 δισ. δολάρια του 2006.

Στη Βραζιλία αρκετές εταιρίες προχώρησαν σε είσοδο στην αγορά, με 66 δημόσιες εγγραφές φέτος, η αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα 32 δισ. δολάρια, δηλαδή υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2006.

Σαφώς η Κίνα ήταν ο ”ηγέτης”, καθώς συγκεντρώθηκαν 62 δισ. δολάρια σε 240 δημόσιες εγγραφές εντός του 2007, με άνοδο αξίας 16% σε σύγκριση με το 2006.

”Η εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει θετική, με την Ινδία και την Κίνα να κατορθώνουν να ”απορροφούν” οποιαδήποτε σημαντική χαλάρωση της αμερικανικής οικονομίας”, επισημαίνει ο κ. Crompton.

Παράλληλα προβλήματα στις δευτερογενής αγορές οδήγησαν τους επενδυτές σε στροφή τόσο σε ”νέους” κλάδους όπως αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Οι δημόσιες εγγραφές στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν εντυπωσιακές, με την αξία τους να φτάνει στα 22 δισ. δολάρια, δηλαδή διπλάσια σε σύγκριση με τα 10,1 δισ. δολάρια του 2006.

Μεταξύ των δημόσιων εγγραφών που ξεχώρισαν ήταν αυτή της ισπανικής Iberdrola Renovables, αξίας έξι δισ. δολαρίων, και της Cosan, εταιρίας παραγωγής αιθανόλης από τη Βραζιλία, αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.

”Είναι σαφές ότι η ρευστότητα είναι παρούσα όταν αφορά σε κλάδους οι οποίοι έχουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, είτε πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε για εταιρίες αναδυόμενων αγορών”, υπογραμμίζει ο κ. Nick Williams, επικεφαλής της European Equity Capital Markets της Credit Suisse.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v