Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Οι τράπεζες του 2007

”Η υπόληψη είναι σαν τον άνεμο, που φυσάει πότε εδώ και πότε εκεί, που αλλάζει ονόματα ανάλογα με την κατεύθυνσή του...”. Ο Δάντης έγραψε τη Θεία Κωμωδία επτά αιώνες πριν, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράφει το γ’ τρίμηνο του 2007.

”Η υπόληψη είναι σαν τον άνεμο, που φυσάει πότε εδώ και πότε εκεί, που αλλάζει ονόματα ανάλογα με την κατεύθυνσή του...”.

Ο Δάντης έγραψε τη Θεία Κωμωδία επτά αιώνες πριν, αλλά θα μπορούσε να περιγράφει το γ’ τρίμηνο του 2007. Μαζί με τις χρηματοοικονομικές ζημίες που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της κρίσης στα ενυπόθηκα αμερικανικά δάνεια, έληξαν και καριέρες, καταστράφηκαν υπολήψεις και κατέρρευσαν επιχειρήσεις. Ορισμένοι πήγαιναν γυρεύοντας. Η δήλωση του κ. Chuck Prince τον Ιούλιο ότι η Citi ”συνεχίζει να χορεύει” ήταν ένας προφανής όμηρος στα χέρια της τύχης. Η Northern Rock δεν ήταν ένας θρασύς ριψοκίνδυνος πιστωτής, αλλά η μεγάλη εξάρτησή της από τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές υπονόμευσε το επιχειρηματικό μοντέλο της.

Όμως η Goldman Sachs, που συχνά χαρακτηριζόταν ο κολοσσός των hedge funds, ευνοήθηκε, ενώ η παραδοσιακά συντηρητική ελβετική τράπεζα UBS παρασύρθηκε. Όπως παραδέχτηκε πικραμένα ο πρόεδρός της, ”κανείς δεν περίμενε τόσες διαγραφές (πάνω από 20 δισ. δολ.) από τη UBS”.

Δεν ήταν όλα τα θύματα πρόσωπα ή εταιρίες. Η υπόληψη μιας βαθμολογίας τριπλού Α εξανεμίστηκε και πλέον δεν σημαίνει τίποτα. Διάφορα ακρωνύμια όπως CDO και RMBS, που κάποτε ακούγονταν ως ελκυστικοί γρίφοι της οικονομικής επιστήμης, τώρα ηχούν σαν κώδωνες κινδύνου.

Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν ξεχάστηκε στην ιστορία. Τα υπερμοντέρνα χρηματοοικονομικά μοντέλα έχουν εξοστρακιστεί και στο παρελθόν – ποιος δεν θυμάται τη Long Term Capital Management. Πάντα όμως επανακάμπτουν, με καινούργια βέβαια μεταμφίεση και με μοντέλα που αποφεύγουν τις ιστορικές αναφορές. Ακόμη και η ίδια η Goldman έχει υπονομευτεί στο παρελθόν και κανείς δεν περιμένει ότι θα βγαίνει στεγνή από κάθε καταιγίδα.

Παράλληλα, τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις διευθυντικές θέσεις των οίκων της Wall Street ξεκινούν έναν νέο κύκλο με καθαρά χέρια και, ορισμένοι εξ αυτών, εφόσον έχουν σύμμαχο τον καιρό και τα κατάλληλα προσόντα, θα χτίσουν τις φήμες τους ως οι CEO που έφεραν την αλλαγή.

Και αν μη τι άλλο, κάποιοι από τους κερδισμένους της φετινής χρονιάς και πολλοί από τους χαμένους –μεταξύ των οποίων οι επενδυτές που πίστευαν ότι θα απολαύσουν υπεραποδόσεις με ελάχιστο κίνδυνο- εν ευθέτω χρόνω θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v