Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επιτόκια της Fed

Η Fed δεν θέλει να παρασύρει τις αγορές στον εθισμό της μείωσης επιτοκίων και δεν θέλει να δείξει ότι φοβάται ύφεση. Μια μείωση του επιτοκίου Fed Funds κατά 25 μονάδες βάσης, με μία μεγαλύτερη ίσως μείωση στο υψηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο, είναι η πιθανότερη συνταγή για τη σημερινή συνεδρίαση.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Για τις αγορές, οι μειώσεις επιτοκίων είναι σαν ναρκωτικό. Μπορούν να εμπνεύσουν ευφορία, αλλά μπορούν και να προκαλέσουν εξάρτηση. Οι αγορές, όπως οι εθισμένοι, χρειάζονται όλο και μεγαλύτερη δόση για να έχουν ανάλογο αποτέλεσμα.

Έτσι έχουν εγκλωβιστεί τα προγνωστικά για τη Federal Reserve, η οποία σήμερα Τρίτη συνεδριάζει για να αποφασίσει για τη νομισματική πολιτική. Όταν μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε εντυπωσιακό ράλι. Όταν μείωσε κατά μόνο 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο προκάλεσε υποτροπή, καθώς οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν και η πίστωση ”έσφιξε” ακόμη περισσότερο.

Με τα μέλη της Fed να παραδέχονται ότι η αποστράγγιση της ρευστότητας έχει ενταθεί και τους traders να περιμένουν ύφεση, οι αγορές έχουν αποφασίσει ότι άλλη μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης είναι καθ’ οδόν. Έτσι προκλήθηκε το τελευταίο ράλι. Όμως η φημολογία αυτή εξασθενεί: Τα futures προεξοφλούν μείωση κατά 25 και όχι κατά 50 μονάδες βάσης.

Γιατί; Οι κεντρικοί τραπεζίτες ακούστηκαν επιθετικοί την περασμένη εβδομάδα. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια, αλλά έκανε προειδοποίηση για τον πληθωρισμό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κράτησε σταθερά επιτόκια, τάχθηκε πιο κοντά σε αύξηση επιτοκίων παρά σε μείωση.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι τα στοιχεία για την απασχόληση. Στόχος της Fed είναι να επιδιώκει την πλήρη απασχόληση, οπότε τα δυσμενή μεγέθη για την απασχόληση συνηγορούν σε μεγάλη αύξηση επιτοκίων.

Τα στοιχεία της Παρασκευής για τα μισθολόγια δεν ήταν τέτοια μεγέθη.

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 94.000 σε σύγκριση με προβλέψεις για 80.000. Αυτά τα στοιχεία δεν εμπίπτουν σε περιοχές ύφεσης. Και η έρευνα στα νοικοκυριά, που έχει άλλη σημασία από την έρευνα στις επιχειρήσεις, δείχνει ότι βελτιώνεται κάπως η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μπορεί η Fed να κάνει διάγνωση με βάση αυτά τα δεδομένα; Οι έρευνες που παρακολουθούν τα κεφάλαια τα οποία παρακρατούν οι επιχειρήσεις για φορολογικούς λόγους προειδοποιούν ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας έχει σταματήσει.

Όμως η Fed δεν θέλει να παρασύρει σε εθισμό τις αγορές και δεν θέλει να σηματοδοτήσει ότι φοβάται για ύφεση. Μια μείωση του επιτοκίου Fed Funds κατά 25 μονάδες βάσης, με μία μεγαλύτερη ίσως μείωση στο υψηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο, είναι η πιθανότερη συνταγή.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v