Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ραχόι πετά το γάντι στο ισπανικό κοινοβούλιο

Εύθραυστες οι ισορροπίες στην Ισπανία, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι δεν θα εκβιαστεί και τους Σοσιαλιστές να αρνούνται περαιτέρω συναίνεση. Γιατί το σενάριο νέων εκλογών τον Μάιο φαντάζει ως το πιθανότερο.

  • Του Tobias Buck (Μαδρίτη)
Ο Ραχόι πετά το γάντι στο ισπανικό κοινοβούλιο

Η Ισπανία ετοιμάζεται για μια μέτρηση δυνάμεων μεταξύ κοινοβουλίου και κυβέρνησης, μετά την προειδοποίηση Ραχόι προς τους βουλευτές ότι η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα επιδείξει ανοχή σε κρίσιμα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ.

Σε μια «ανένδοτη» ομιλία, ο Ραχόι, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο για μια δεύτερη θητεία το Σάββατο, είπε στους βουλευτές: «Αυτό που χρειάζεται είναι μια κυβέρνηση που κυβερνά, όχι μια που κυβερνιέται».

Προσέθεσε: «Ξέρω ότι κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τις πολιτικές που εφαρμόσαμε, αλλά γι' αυτό θα χρειαστείτε άλλους να ηγηθούν της κυβέρνησης… Μην προσπαθήσετε να μου επιβάλετε αυτό που δεν μπορώ να αποδεχτώ».

Τα σχόλια Ραχόι θέτουν μια ξεκάθαρη πρόκληση προς το κοινοβούλιο, όπου τα κόμματα που αντιπολιτεύονται τον συντηρητικό πρωθυπουργό έχουν μικρή πλειοψηφία. Πάνω από 10 μήνες διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης έληξαν μόνο επειδή απουσίασαν από την ψηφοφορία βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).
Αλλά οι σοσιαλιστές ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι αυτή ήταν μια εφάπαξ συναίνεση, και ότι ο Ραχόι δεν πρέπει να κοιτά στις τάξεις τους για βοήθεια στην ψήφιση νομοσχεδίων ή του νέου προϋπολογισμού.

Ορισμένοι εξέχοντες σοσιαλιστές έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να «σταυρώσουν» πολιτικά τον πρωθυπουργό, ψηφίζοντας να ανακαλέσει κρίσιμους νόμους της πρώτης θητείας του. Ο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι θα αντισταθεί άγρια σε αυτή την προσέγγιση: «Δεν είμαι προετοιμασμένος να γκρεμίσω ό,τι χτίστηκε… Δεν έχει νόημα να κατεδαφίσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις [που κάναμε]».

Ο πρωθυπουργός έχει ένα ατού: μπορεί να αποφασίσει να προκαλέσει νέες εκλογές μετά τον Μάιο και να ζητήσει από τους ψηφοφόρους πιο ισχυρή εντολή. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα του θα έχει ισχυρά οφέλη από νέες κάλπες, ενώ το σοσιαλιστικό, που έδιωξε τον ηγέτη του νωρίτερα αυτό τον μήνα, θα χάσει περισσότερο έδαφος.

«Υπάρχει υψηλό ρίσκο το PSOE να καταλήξει να λέει "όχι" σε όλα και αυτή η Βουλή να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο. Εκτός εάν οι Σοσιαλιστές αποφασίσουν να είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα έχουμε ξανά εκλογές τον Μάιο», δήλωσε ο Antonio Roldán, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Ciudadanos. 

Οι Ciudadanos έκλεισαν μια πολιτική συμφωνία με το κόμμα του Ραχόι τον Αύγουστο και στήριξαν την υποψηφιότητά του το Σάββατο. Της ψηφοφορίας είχαν προηγηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έδειξαν ότι τα δύο παραδοσιακά κόμματα (του Ραχόι και των Σοσιαλιστών) έχασαν εκατομμύρια ψηφοφόρους από νέες δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα, ο Ραχόι αντιμετωπίζει ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και πλήθος κομμάτων στην αντιπολίτευση που μοιράζονται λίγο κοινό έδαφος εκτός από την εχθρότητά τους για τον κεντροδεξιό ηγέτη.

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει δύο άμεσες προκλήσεις: τον διορισμό υπουργών και την ψήφιση προϋπολογισμού που θα καλύπτει τους στόχους ελλείμματος που έθεσε η Κομισιόν. Ο Ραχόι σχεδιάζει να αποκαλύψει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Το κρίσιμο υπουργείο για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, αυτό των Οικονομικών, σήμερα κρατά ο Luis de Guindos.

Αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα παραμείνει στη θέση του, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να εικάζουν ότι ο υπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει πιο σημαντικό ρόλο για τον εαυτό του. Μια επιλογή για τον Ραχόι είναι να συγχωνεύσει τα υπουργεία Προϋπολογισμού και Οικονομικών. Η απόφαση να σπάσουν, όταν ο Ραχόι ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2011, τώρα θεωρείται αποτυχία, κυρίως γιατί περιέπλεξε τις σχέσεις της Μαδρίτης με τις Βρυξέλλες.

Αυτή τη στιγμή ο Ραχόι αντιμετωπίζει έντονη πίεση από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2017. Οι Βρυξέλλες λένε ότι η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ, αλλά η χώρα σήμερα είναι σε τροχιά να παρουσιάσει έλλειμμα 3,6%. Το κενό που υπολογίζεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί με αυξήσεις φόρου και μειώσεις δαπανών, για τα οποία ο Ραχόι θα πρέπει τώρα να βρει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v