Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές αποφεύγουν τον κίνδυνο

Οι αγορές βρίσκονται εκ νέου σε ”στενωπό” πιέσεων. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις συνεδριάσεις BoE και ΕΚΤ, με μεγάλο ερωτηματικό το τι θα πράξει η BoE. Όσο για την ΕΚΤ, όλοι θεωρούν βέβαιη τη διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων.

του David Shellock

Οι όλο και αυξανόμενες ανησυχίες για την επίδραση της πιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία οδήγησαν, για μία ακόμη φορά, τους επενδυτές στην αποφυγή της τοποθέτησης κεφαλαίων σε ”υψηλού κινδύνου” προϊόντα.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 4/12 οι μετοχές συνέχισαν να υποχωρούν, μετά το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας, ενώ το carry trade επέστρεψε, ”στέλνοντας” το γεν σε υψηλότερα επίπεδα.

Η νευρικότητα στις αγορές εντείνεται καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων τόσο της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE - η οποία ξεκινά σήμερα Τετάρτη 5/12 τη διήμερη συνεδρίασή της) όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ - αποφασίζει την Πέμπτη 6/12 για τα ευρωπαϊκά επιτόκια), αλλά και των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 7/12.

”Ενδεχόμενη ανακοίνωση πιο ”αδύναμων” απ’ ό,τι αναμένει η αγορά στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας μπορεί να στοιχίσει ακόμη περισσότερο στις μετοχές και να ”δείξει” στους επενδυτές τον δρόμο προς την ασφάλεια τοποθετήσεων όπως τα κρατικά ομόλογα”, σημειώνει ο κ. David Brown, οικονομολόγος της Bear Stearns.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Howard Archer της Global Insight πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να προεξοφλήσει την απόφαση της BoE. ”Όντως είναι αληθής η πληροφορία ότι αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας δεν έχουν αποφασίσει τι θα πρέπει να ψηφίσουν την Πέμπτη, δεδομένου ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις έχουν υποδείξει υποχώρηση της ανάπτυξης με ταυτόχρονη ενίσχυση του πληθωρισμού”, σημειώνει ο αναλυτής.

Κάποιοι, δε, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της BoE μπορεί να επηρεαστεί από τη χθεσινή απόφαση της Τράπεζας του Καναδά (BoC), η οποία αναπάντεχα ανακοίνωσε τη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και τη διαμόρφωσή τους στο 4,25%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση σε διάστημα τριών ετών.

”Θεωρούμε ότι η απόφαση της BoC ήταν μία ”αμυντική κίνηση”, προκειμένου η χώρα να προστατευτεί έναντι του κινδύνου περαιτέρω υποχώρησης των ΗΠΑ και με το δεδομένο ότι οι αγορές χάνουν την ισχύ τους”, τονίζει ο κ. Ashraf Laidi, αναλυτής των αγορών συναλλάγματος της CMC Markets.

Στον αντίποδα πολύ λίγοι είναι οι αναλυτές που αναμένουν οποιαδήποτε αλλαγή στα επιτόκια της ευρωζώνης, αν και ο κ. Julian Callow της Barclays Capital υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ καλό θα ήταν να προχωρήσει σε μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου της προκειμένου να στηρίξει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

”Όπως αποδεικνύεται, οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης θα συνεχίσουν να αποτυπώνονται όλο και πιο έντονα στον ανεπτυγμένο κόσμο”, σημειώνει ο αναλυτής.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v